Млади лидери променят училищната среда в Пловдив

Проектът на НАРД „Дар за моето училище – млади лидери с идея за промяна” е с продължителност 6 месеца

Над 100 млади лидери от училища в Южна България ще представят своите инициативи и кампании за промяна на училищната среда на форум в Пловдив. Събитието е финал на проекта на Национален алианс за работа с доброволци „Дар за моето училище – млади лидери с идея за промяна”, финансиран от НЦЕМПИ по Национална програма за младежта. Учениците са от 8 до 11 клас и са от училища в Пловдив, Асеновград, Хасково, Димитровград и Кърджали. Те ще покажат презентации и кратки видеоклипове на 15 от своите инициативи в училище, свързани с решаване на проблеми в клас. Кампаниите по проекта „Дар за моето училище-млади лидери с идея за промяна” носят оригинални и вдъхновяващи, а понякога и провокативни имена като Ел Толеранте, Коледни звезди, Панаир на религиите, Ти си част от веригата, Виж ми етикета, За по-леки раници, Моята музика – това съм аз, Панаир на хобитата, Шапка на опознаването, Търсене на съкровище.

Сред основните проблеми, които децата посочиха бяха разделението на групи, дискриминацията, агресията и етикетирането между учениците, трудната комуникация между учители и ученици. Още повече, младите лидери излязоха от рамките на училищната среда и показаха съпричастност с проблемите на хронично болни деца, като бяха организирани допълнителни благотворителни базари за събиране на средства в тяхна помощ. В инициативите освен 150-те млади лидери, обучени по проекта, се включиха още стотици деца от седемте училища-партньори. Голяма част от кампаниите ще продължат и ще станат традиционни за училищния живот.

Жури в състав Ваня Добрева – депутат от КБ и председател на Комисията по образование в НС, Моника Панайотова – евродепутат от ЕНП/ГЕРБ и Вера Кирилова – обучител по проекта, оцениха 15-те инициативи. Всички училища ще получат грамоти, а специални награди ще има за инициативите, които покриха максимално 5-те критерия за оценка: оригиналност на идеята, брой включени деца в инициативата, ефект върху училищната среда, устойчивост на постигнатото и ефект на въздействие върху учениците.

Проектът на НАРД „Дар за моето училище – млади лидери с идея за промяна” е с продължителност 6 месеца и се финансира от НЦЕМПИ по Национална програма за младежта, като стойността му е 22 324 лева. По него са направени общо 6 обучения, които включват изграждане на умения за формулиране и приоритизиране и анализ на проблеми, методи за решаването им, работа в екип, разработване на план и осъществяване на кампании, както и умения за убедително представяне и увличане на групи хора.

Заключителният форум ще се проведе в петък, от 11 часа в Голяма зала на Народна библиотека „Иван Вазов” в Пловдив. На събитието ще присъства евродепутатът Моника Панайотова, която ще връчи една от изненадите. Поканени са представители на просветното министерство, Регионалните инспекторати по образование по места, директори на училища и други гости.