Спират трамваите по бул. „България" за 100 дни

Столичани се тревожат, че временните рейсове ще докарат хаос

Спирането на трамваите по бул. „България" заради ремонт на релсите ужаси живеещите в южните квартали. Къртенето на трасето започва до десетина дни, а мотрисите с №7, превозващи хората до един от най-пренаселените райони на София, няма да се движат по маршрута си 100 дни.

Макар че от общината обещаха да пуснат рейсове на мястото на трамвай седмица, хората се хващат за главата, опарени от практиката при предишни ремонти, съобщава Всеки ден.

Винаги когато са тръгвали временни автобусни линии, хаосът става пълен, колите са нередовни и пътуването е някакъв ад, споделиха пътуващи с градския транспорт. Автобусът 7ТМ се предвижда да се движи от кръстовището на бул. „България" и „Черни връх" до бул. „П. Славейков", „Витоша", „България" до подлеза на ул. „Българска легия".

От Столична община обещават рейсовете да се движат през 5 минути на час пик. След ремонта на релсите пък по тях ще тръгнат нови трамваи стрели, които ще превозват с 4 милиона пътници повече на година. Общо в рамките на мащабния проект ще бъдат закупени нови 50 тролея, 20 трамвая и 126 автобуса, които да обслужват линиите в този район. Те ще бъдат нископодови с предвидени съоръжения за хората с увреждания.

Не само линиите ще бъдат чисто нови, но и спирките, допълват от Столична община. Софиянци ще чакат транспорта си, стъпили върху тактилни плочки, а кога ще дойде той ще им казват нови електронни информационни табла с гласово съобщение за хора със зрителни затруднения.