Нови три вида прилепи в Странджа

Туризъм

28-02-2014, 12:09

Снимка:

greenbalkans.org

Автор:

Елица Велчева

Всичко от Автора

Експерти обсъждаха опазването на летящите бозайници в региона

Нови три вида прилепи са установени на територията на Природния парк „Странджа”, с което общия брой на видовете от дребни животни от клас „ Бозайници“  на територията на парка  стават 27

За сравнение в цялата страна се срещат общо 30 вида прилепи. Опазването и подобряване на популациите на летящите мишки  продължава и чрез проекта “Устойчиво управление и устройство на Природен парк „Странджа“. Мерките за опазването им бяха обсъдени днес по време на кръгла маса, организирана от ръководството на парка, в Морското казино.

“Прилепите са изключително голямо богатство за Странджа, тя е една от най-ценните територии за приютяването на тези видове. Тук има пещери,  стари дървета, има изоставени сгради,  където прилепът  намира  спокойствие и храната е в изобилие. Трябва обаче ние да се научим и да получим информация за живота и за ценността на този вид , който е изключително  важен за унижощаването на насекоми и за поддържането на биологичното разнообразие в природата, за да можем да го пазим“ -коментира директорът на ПП Странджа инж.Петко Нанчев. Според него най- важната мярка е да се съхранят и опазят естествените  обитания на прилепа, и да се създадат възможности за изкуствени такива.

Форумът е в рамките на проект „Устойчиво управление и устройство на Природен парк „Странджа”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския фонд за регионално развитие на ЕС и от Държавния бюджет на Р България, чрез оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.”, Ос 3 „Опазване и възстановяване на биологичното разнообразие”. Стойността на проекта е  7.8 млн.лв. като фонда осигурява 6.6 млн.лв , а държавното съфинансиране ев размер на 1.2 млн.лв.