„Кой открадна преждата на Баба Марта“

Но знаете ли какво прави Баба Mарта с преждата?

Това не е въпрос, а името на театралната постановка, която екипът на „Приказка без край“ ще представи пред работилничка „Сръчковци“ на 2 март, неделя, от 11 часа.

Постановката „Кой открадна преждата на Баба Марта“ ще забавлява най-малките приятели, като ги въвлече в една смешна история, която... няма да издаваме.

Но знаете ли какво прави Баба Mарта с преждата? Мартенички, разбира се! А сещате ли се за онези големи мартеници, които красят домовете през март? Те се наричат „родови“, според разказа на Розмари Де Мео, която обикаля страната ни и събира българските обичаи: „Някога всяка къща си имала мартеница. Естествено, тя била голяма и задължително вълнена. Привързвали към нея хлопки и подкови, и мъниста. Приличали на онези пискюли, дето все още ги виждаме по циганските коне.
Та тези мартеници се именували родови. Когато детето порасне и напусне дома, за да създаде свое семейство, на 1 март се прави обред: старата родова мартеница и една нова се носят от родителите в новия дом и се връзват една до друга. Първата година двете остават заедно, за да се предаде паметта и обичта на рода. После, когато видят щъркел, младите връзват старата родова мартеница задължително на плодно дърво. Родовата мартеница се „откупува” от младите с нова, която пък те връзват в дома на родителите. Това е един от най-дългопаметните обреди на българите. Така че, замислете се ако имате стара мартеница, не е ли време да смени къщата! А пък, ако не е дошло времето, с много внимание и обич се погрижете да го доживее!“.