Разбиха три групи, точили ДДС. Замесени са пловдивчани

Крими

28-02-2014, 15:43

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Задържани са 27 души, претърсвали са в Пловдив

Три групи са ударени от спецслужбите за данъчни престъпления. Сумите, с които са злоупотребили с ДДС надвишават годишния бюджет на ДАНС за 2014 година. Участвали са държавни и общински служители. Това каза днес шефът на ДАНС Владимир Писанчев. Групите са се занимавали с търговия със захар, метал и петрол, уточниха от специализираната прокуратура. Няма връзка между акцията и тарашите в Столичната община и Общинска банка, предаде БЛИЦ. Трите групи обаче са свързани помежду си. Вчера е проведена операция на цялата страна, свързана с трите организирани групи, извършващи данъчни престъпления. Става въпрос за три досъдебни производства, две от които се ръководят от специализираната прокуратура и едно, което се води от агент на ДАНС.

Над 27 лица са задържани за 24 часа, над 50 претърсвания и изземвания е имало в София, Стара Загора, Пловдив, Велинград. От гараж в София са иззети фактури, документи, черни тефтери и компютърни конфигурации. Организираните престъпни групи се занимават с данъчни престъпления. Едната от групите снабдявала фирмите с фактури с невярно съдържание, обясни Даниела Попова от Апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова.  Сред уличените лица са Атанас Димов - Купъра и Светослав Стамов - Гембъла, посочиха от прокуратурата. От там намесиха и името на пловдивския бизнесмен Хованес Манукян.

Няма задържани общински съветници. „Над 40 свидетели са разпитвани, след анализа на доказателства ще преценим на кои лица ще бъдат повдигнати обвинения и кои ще бъдат под стража”, каза още Попова.

Над 30 млн. лева са щетите от установените данъчни измами, каза на пресконференция Николай Найденов, заместник апелативен прокурор на АСП „Префактуриране, създаване на различни търговски дружества от определени лица, които именно на този принцип, създавайки съответния документален поток, но поради липса на реалност на сделка, а само документално претендират за възстановяване и за пълен данъчен кредит по отношение на фианнсовия резултат, който за съответния данъчен период е извършвала или не е стопанска дейност. Касае се или за иреалност на сделки или пък сделки - ”кухи”, които съществуват само на документ и в следствие , на което се претендира за пълен данъчен кредит, този резултат се минимизира”, заяви Найденов.

Той обясни, че престъпленията са извършвани в едногодишен период. Преди тази година са били открити фактури за 54 млн. лв. Няма да спрем да разследваме, за да обхванем цялата им дейност, поясни още Найденов. По думите му - фирмите, извършвали данъчни измами, нямат общо с политически лица.