Учениците масово се натискат за езиковите гимназии

Животът

28-02-2014, 17:03

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

4 гимназии с нови паралелки от догодина

Свиват приема в топгимназиите

Техникумите осиротяха, притесняват се директори

Бургаските ученици масово пишат като първо, второ и трето желание езиковите гимназии в града. Въпреки, че те са традиционно най-привлекателните средни училища, през последните няколо години особено се повиши интересът и към елитната математическа гимназия.

Там за последните три кандидат-гимназиални кампании, независимо от по-ниската раждаемост през 1997, 1998, 1999 години за едно мяясто са се борили по шест и повече деца.

От инспектората предполагат, че и тази година няма да е по-различно, даже може да има и по-сериозна конкуренция при набор 2000, които са с 14 на сто повече в Бургаска област, спрямо учениците родени през 1999 година. 

След Математическата по желан избор се нарежда Немската езикова гимназия, а след нея изненадващо е Руската гимназия, която става все по-атрактивна с наплива на руско говорящи съграждани. Изненадващо Аглийската гимназия губи привлекателност и се нарежда на четвърто място за последната година.

 

Техникумите обаче жално страдат от големия апетит към езиковите. В много от тях директорите са били принудени да закрият специализирани паралелки или да създадат нови, които да придадат по-атрактивен имидж на училищата си. Сред опитващите се да върнат добрата стара слава са Дървообработването, където причина за отказа се явява и лоша инфраструктура в района, другото училище, което се бори за втори шанс е Морското.