7 златни храни в борбата срещу рака

Животът

28-02-2014, 17:58

Автор:

Пенко Тодоров

Всичко от Автора

Полезните им свойства могат да дадат своя принос дори в борбата срещу най-коварната болест

Тези 7 храни са всепризнати с лечебните си свойства и могат да дадат своя принос дори в борбата с коварна болест като рака. Вижте как:


Джинджифил

Джинджифилът отдавна е основно средство за лечение в редица народни медицини - един вид "бабино лекарство", което хората използват за почти всичко; от настинка до стомашни неразположения.

Можете да извлечете полезните му вещества по много начини - джинджифилът се използва пресен, в прахообразна форма като подправка или захаросан; в сладки и солени рецепти. Концентрацията му е различна в зависимост от метода, който сте избрали, но като цяло 1/8 чаена лъжичка смлян джинджифил с равнява на една супена лъжица прясно настърган.

В борбата с рака джинджифилът е онова тайно оръжие, което успокоява стомаха и лекува пристъпите на гадене и повръщане по време на тежкото лечение.

Розмарин

Розмаринът е средиземноморска подправка с игловидни листа, която е отличен източник на антиоксиданти. Той е основна съставка в италианската и гръцката кухня, която е незаменима при готвенето на различни видове местни супи, сосове на доматена основа, хляб и високопротеинови храни като пилешко, говеждо и агнешко месо. Много популярна подправка е и у нас, като предимно се използва пресен.

Заради високото ниво на антиоксиданти розмаринът е първокласен детоксикатор, който се бори с промените във вкуса, лошото храносмилане, метеоризъм (газове в червата) и други храносмилателни проблеми, включително загуба на апетит.

За да се борите с тези проблеми, опитайте да пиете до три чаши чай от листа на розмарин дневно.

Куркума

Куркумата е кореноплодно растение от семейството на джинджифила, разпространена в Африка и Азия. Именно тази подправка придава на кърито жълт цвят и много отличителен вкус. Активното съединение в състава на куркумата е куркуминът. Той има доказани антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които са потенциална защита срещу развитието на раковите клетки.

Учените в момента проучват полезните вещества в екстракта от куркума, тъй като е много вероятно те да имат ключова роля в превенцията и лечението на някои видове рак, включително на дебелото черво, на простатата, на гърдата и на кожата. Въпреки че резултатите до момента са обещаващи, изследванията са в лабораторни условия и върху животни, затова все още не може да се каже дали биха били идентични и при хората.

Чили

Чили чушките съдържат капсаицин, съединение, което действа болкоуспокояващо. Приложен локално върху кожата, той освобождава вещество, наречено субстанция P, която след продължителна употреба води до намаляване на болката в тази област.

Това, разбира се, не означава да трием люти чушки в местата, които ни болят. С тях трябва да се борави много внимателно, тъй като те могат да причинят изгаряния по кожата. Ето защо лекарите и онколозите предписват мехлеми на капсаицинна основа, които са показали много добри резултати при лечението на невропатичната болка след операции заради рак.

Друга полза от чили чушките е, че те помагат против лошото храносмилане. Колкото и нелогично да звучи, някои проучвания показват, че поглъщането на малки количества лют червен пипер могат да облекчат стомашно разстройство.

Чесън

Този толкова популярен у нас и по света зеленчук от семейството на редица луковични растения като лука, праза и шалота, е пълен с полезни съставки. Той има високо съдържание на сяра и е добър източник на аргинин, олигозахариди, флавоноиди и селен, всички от които са добре дошли за имунната система. Характерната му миризма пък се дължи на активно съединение, наречено алицин, което се освобождава, когато целостта на скилидките бъде нарушена по някакъв начин - когато ги нарежем, настържем или смачкаме.

Вече няколко изследвания показват, че повишеният прием на чесън намалява риска от рак на стомаха, на дебелото черво, хранопровода, панкреаса и гърдата. Оказва се, че той може да предпази тялото ни от страшната болест чрез множество механизми, включително чрез инхибиране (забавяне) на лошите бактериални инфекции и образуването на канцерогенни вещества, както и насърчаване на процесите по възстановяване на ДНК и индуциране на клетъчната смърт.

Чесънът ни помага да се детоксицираме, подкрепя имунната ни система и намалява кръвното ни налягане.

Мента

В продължение на хилядолетия ментата е била използвана като средство в помощ срещу храносмилателните нарушения - за облекчаване на газове, спазми и диария. Може да помогне също и срещу Синдрома на раздразненото черво, както и при хранително натравяне. Ментата успокоява стомашните мускули и подобрява работата на жлъчката, което позволява на храната по-бързо да премине през стомаха.

Самият рак, но и лечението му, причиняват дразнене на стомаха, което чаша чай от мента може да успокои. За тази цел могат да се запарят листа от различни търговски сортове, които се продават на пазара, като концентрацията на отварата се регулира от времето, в което билката стои във врялата вода.

Ментовите листа успокояват и болки в гърлото и устната кухина. По тази причина те често се използват за облекчаването на болезнени рани в устата, които могат да възникнат при химиотерапия и облъчване.

Лайка

Лечебните и успокояващи свойства на лайката също са известни и признати далеч назад в историята на медицината и домашното лечение. С нея се третират много състояния, а едно от тях са проблемите със съня - всеки знае, че чаша чай от лайка преди лягане е най-добрият начин да си осигуриш спокоен сън.

Водата за уста от лайка се предписва от онколозите за лечение на рани в устата, причинени от химио- и лъчетерапия. Резултатите от проучванията в тази посока не са категорични, но промивката с лайка със сигурност не вреди. У дома такава вода за уста се прави с изстинал чай от лайка, който се използва за гаргара.

Същият чай помага при храносмилателни проблеми, включително стомашни спазми. Лайката изглежда помага на мускулите да се отпуснат при контракции, особено на гладките черва.