Звездното небе през март

Животът

01-03-2014, 12:00

Снимка:

Клуб на астрономите любители Гемма при Народна астрономическа обсерватория - Стара Загора

Автор:

StarazagoraUtre

Всичко от Автора

На 1 март Слънцето изгрява в 6:54 часа и залязва в 18:07 часа за Стара Загора.

На 20 март в 18:57 часа настъпва Пролетното равноденствие, а лятното време- на 30 март 3:00 часа. На 31 март Слънцето изгрява в 7:02 часа и залязва в 19:42 часа. Продължителността на деня нараства с повече от час за месеца са изчислили от Клуб на астрономите любители Гемма при Народна астрономическа обсерватория - Стара Загора .
Лунни фази:
Новолунието настъпва на 1 март в 10:10 часа, първа четвърт- на 8 март в 15:27 часа, пълнолунието - 16 март в 19:08 часа, последна четвърт - на 24 март в 3:46 часа, а новолунието - на 30 март в 21:45 часа.
По-ярки звезди и съзвездия, характерни за март около 20 часа:
В зенита е яркото светило в очертанието на съзвездието Близнаци – планетата гигант Юпитер. На юг към хоризонта е най-ярката звезда на цялото небе Сириус от съзвездието Голямо куче. На югозападната част на небето са залязващите ярки звезди от зимните съзвездия Орион с трите наредени в права линия ярки звезди и Бик, открояващ се със звездния куп Плеяди в него. Над Бика е Колар с ярката звезда Капела. На североизток е открояващият се черпак на Голямата мечка, който се издига все повече с напредване на нощта. На източния хоризонт изгрява ярка червеникава звезда–Арктур от съзвездието Воловар. Така изглежда на небето и планетата Марс, но за разлика от звездите, планетите променят местоположението си. Арктур винаги можем да открием, ако продължим мислено дъгата от черпака на Голямата мечка. Под него на изток е характерното за пролетните нощи съзвездие Лъв.
Видимост на ярки планети през март Юпитер е атракцията в нощите на март. От ранните вечерни часове е високо в небето и може да се наблюдава на запад до полунощ. Сатурн, който е в очертанието на съзвездието Везни и Марс в съседното зодиакално съзвездие Дева, изгрява към полунощ и се вижда през втората половина на нощта. Ярката Венера в ролята си на Зорница е с утринна видимост, която все повече се увеличава и от средата на март се вижда на изток 2 часа преди изгрева на Слънцето. Меркурий може да се съзре на утринното небе от средата на март, но за кратко непосредствено преди изгрев Слънце.
Метеорни потоци
През март има само два по-характерни метеорни потока с по 4-5 метеора в максимум – Боотиди на 10 март и Виргиниди на 12 март. Метеорите от Виргинидите са бавни и ярки.