Деветокласници пресъздадоха "Антигона" в Банско

Учениците от 9а клас в ПГССТ „Алеко Константинов” представиха драматизация по трагедията „Антигона” в открит урок пред своите учители

Той е част от темата: „Иновативни методи в обучението по литература”, по която работи Йорданка Калистрина, преподавател по БЕЛ и председател на Методическо обединение, информират от пресцентъра на общината.                                                                                                                
Съдбата на две принцеси - едната се бори, другата се подчинява, но и двете няма да избегнат проклятието, тегнещо върху рода им.
Един почтен и справедлив владетел, който вярва, че ще изведе града си от хаоса и бедността със силата на правото - тъй както той го разбира.
Защо се случва така, че всички те искат най-доброто за близките си и за държавата, а предизвикват само нещастия и катастрофи?
Като истински актьори от древногръцка трагедия, младите актьори от 9а клас, успяха да пресъздадат типичната атмосфера на времето и да разкрият силните, но трагични характери, които стават жертва на собствените си страсти и не могат да избягат от съдбата си. Като успяха да научат целия текст наизуст, учениците завинаги остават в плен на магията, наречена театър. А, защо не,  в бъдеще и като професионални актьори. Оказа се, че между тях има истински таланти.
Изкуството е мостът между миналото и настоящето и то най-убедително показва как едно произведение, създадено преди две хилядолетия, може да звучи актуално и поучително, да докосне душата, да развълнува и изпълнителите, и зрителите.