Знамето на Сопот се развява на Антрактида

Мисия Пловдив

01-03-2014, 10:50

Снимка:

plovdiv.topnovini.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Издигането на флага е част от поредицата "Ледено реалити"

Знамето на община Сопот вече се развява на остров Ливингстън, Антрактида, предава plovdiv.topnovini.bg. Kметът на общината Веселин Личев уточни, че това е дело на журналиста Георги Тошев и проф. Христо Пимпирев. Самият Тошев призна, че това, което го свързва с града на Вазов са приятели от казармата и хора, които са го подкрепели безрезервно преди време, когато е работил върху филм за Иван Вазов.

Неочаквано за самия мен, получих огромно съдействие от много хора, впечатли ме отношението между самите сопотненци, което е типично за възрожденската епоха, отношение, което носи ценностите, които отдавна са забравени, коментира Тошев.

Относно решението знамето на Сопот да се развее на ледения континент журналистът каза, че то е взето колективно. По думите му оказва се, че сантимент към подбалканския град имат и проф. Пимпирев, и други хора от групата. Самото издигане на флага е част от поредицата "Ледено реалити", което тръгва в навечерието на Националния празник - 3 март по БТВ, уточни Георги Тошев. По думите му това е една документална поредица, в която освен екшън и прилючения, ще се разказва и за българския дух погледнат от една друга, различна гледна точка. В посока на това, че българският дух не е евтиният национализъм, а дълбокото почитане на българската история, на това, да имаш мисия за България и да правиш това с пълното съзнание, че е за България, допълни Георги Тошев.

За него историята със сопотското знаме е за българщината, в която много от нещата, както в истинския живот, излъчват дълбока емоционалност. Изборът на Сопот освен, че е един личен емоционален мотив, той е израз на моето приятелско отношение към

един град, който продължава да се развива и в който хората не казват "аз искам", а "дайте да направим", обясни журналистът-пътешественик. Според него Сопот е град, който завладява, дори и непознат, с прекрасната атмосферата, в която живеят хората, как се разбират, в него можеш да познаеш консенсуса в това неконсенсусно време. 

И това е нещото, което ме впечатли в Сопот и заради, което си заслужава неговото знаме да бъде на Антрактида, кометира Тошев.