Празниците през март – именици, традиции и обичаи

Животът

01-03-2014, 15:10

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Идват хубави дни

Баба Марта - 1 март

Българите са много пъстри при празнуването на идването на пролетта и всеки българин подарява на друг мартеници в знак на идването й.

Международен ден на гражданската защита - 1 март

Всяка година на първи март се отбелязва Световен ден на гражданската защита (World Civil Defence Day). През 1931 г. по инициатива на няколко държави, френският генерал от медицинската служба Georges St-Paul е основал в Париж "Асоциация на Женевските зони" - "зоните за сигурност" за създаване чрез двустранни и многостранни споразумения на локални зони за сигурност във всички държави.

Сирни Заговезни - 2 Март 2014

Прощена неделя, или, както в България го наричат, "Прошка" или "Сирни Заговезни" предшества началото на Великият пост преди Великден.

Денят на Освобождението на България  |  03 Март 2014

Днес се отбелязва националният празник на България - Денят на Освобождението на България от Турско робство и възкресението на българската държава.

Международен ден на писателя  |  03 Март 2014

Световен ден на писателя се празнува от решението на 48-ия конгрес на Международния ПЕН клуб (International PEN Club), проведен на 12-18 януари през 1986 година.

Международен ден на жената  |  08 Март 2014

Осми март - Международен ден на жените (International Women's Day) - Световен ден на жената е празник на който се празнуват постиженията на жените в политическата, икономическата и социалната сфера, отбелязва се миналото, настоящето и бъдещето на жените по света. Празникът се чества от Организацията на Обединените Нации, както и в някои страни - Русия, Армения, Азербайджан, Беларус, Украйна - този ден е национален празник.

Международен ден на DJ-ят  |  09 Март 2014

Световен ден на DJ-ят (World DJ Day) - това по-скоро не е официален празник, а важно благотворително събитие, което се провежда всяка година от 2002 г. насам. Събитието се спонсорира от Международната клубна индустрия. Всяка година по света се провежда седмицата на благотворителните акции в помощ на детските организации, а кулминацията на благотворителните акции се явява 9 март Световен ден на DJ-ят.

Международен ден на числото Пи  |  14 Март 2014

Днес по света се чества един от най-необичайните празници - Световен ден на числото Пи (International Pi Day). За първи път този ден се отбелязва през 1988 година в научно-популярният музей Експлораториум в Сан Франциско (San Francisco Exploratorium).

Международен ден на реките  |  14 Март 2014

Днес в много държави се чества Световен ден на реките (Day of Action for Rivers), който преди това е бил известен с името Световен ден на борба срещу язовирни стени (плотина), за реки, вода и живот (International Day of Action Against Dams and for Rivers, Water and Life). В началото на това движение през 1998 г., на този ден по цял свят са били проведени повече от 50 акции и протести в над 20 страни, включително Бразилия, Индия, Тайланд, Австралия, Русия, Япония, Съединените щати.

Международен ден на потребителите  |  15 Март 2014

Днес светът отбелязва Световния ден на потребителите (World Consumer Rights Day), който се приема за отбелязване на годишнината на изявлението на президента на САЩ Джон Ф. Кенеди (John F Kennedy) в Конгреса през 1961 година. В речта на президента са били формулирани основните права на потребителите.

Ден на Парижката комуна  |  18 Март 2014

Ден на Парижката комуна се празнува от трудещите хора се по цял в чест на победата от 18 март 1871 г. на първата пролетарска революция. Решението да се чества 18 март като първият успешен опит на работниците да окупират политическата власт е било взето на 20 февруари 1872 година от Генералният съвет на 1-вият Интернационал.

Международен ден на франкофонията  |  20 Март 2014

Световен ден на франкофонията (Journee Internationale de la francophonie) - празникът на всички, говорещи на френски, както и на всички, които учат и обичат френски език.

Международен ден на поезията  |  21 Март 2014

През 1999 г. в 30-та сесия на генералната конференция на ЮНЕСКО, бе решено да се празнува ежегодно Световен ден на поезията (World Poetry Day) на 21 март. За първи път този празник се е чествал в Париж, където е било седалището на ЮНЕСКО.

Международен ден на водата - 22 март 2019

Идеята за Световния ден на водата (World Day for Water или World Water Day) за първи път бе представена на конференцията на ООН за опазване на околната среда и развитието (UNCED), която бе проведена през 1992 г. в Рио де Жанейро.

Международен ден на метеорологията - 23 март

Всяка година на 23 март по инициативата на Световната метеорологична организация (СМО) и под егидата на ООН се чества Световен ден на метеорологията (World Meteorological Day). В събитието участват 189 страни - участници на СМО.

Международен ден за борба с туберкулоза - 24 март

Световен ден за борба с туберкулоза (World Tuberculosis Day) се отбелязва според решението на Световната здравна организация (СЗО) в деня, когато през 1882 г. немският микробиолог Роберт Кох (Robert Koch) е обявил направеното от него откритие - той е намерил причинителите на туберкулозата.

Международен ден на театъра - 27 март

Световен ден на театъра (World Theatre Day) е определен през 1961 г. от IХ конгрес на Международния театрален институт (International Theatre Institute, ITI) и ежегодно на 27 март се празнува от центровете на ITI и от международното театрално общество.

Именни дни през март

1 март - Баба Марта. На този ден имен ден празнуват: Марта, Марто, Мартина, Мартин, Евдокия

4 Март - Герасим, Герасимка, Гера, Герчо, Геро, Гюро

8 март – Тодоровден

На този ден имен ден празнуват: Тодор, Теодор, Тодора, Теодора, Тошо, Божидар, Божидара, Божанка, Даринка, Божо, Доре, Дарчо, Дора, Дорка, Дарка. Тодоровден е подвижен църковен празник, празнуван в съботният ден от първата седмица на Великия пост. Посветен е на Св. Теодор Тирон. Легендата разказва, че на този ден Св. Тодор съблича своите девет кожуха, яхва бял кон и отива при Бога да измоли лято. Когато пристигне, Св. Тодор слиза от коня и забожда маждрака си (копието си) до него. А самият светец влиза при Бога, за да го моли да прати лято на земята. Във връзка с изградената представа за светеца на този ден стават надбягванията с коне (кушии). Затова празникът е наричан още и Конски Великден.

9 март - Св. Четиридесет Мъченици /Младенци/.На този ден имен ден празнуват: Младен, Младена, Младенка, Гордан, Горян, Горянка, Горанка

10 март - Св. Галина- Галина, Галя, Галин, Геновева, Галена

19 март - Дарина, Дарин, Дария, Найден, Найда

23 март - На този ден имен ден празнува Лидия. Св. Лидия е първата християнка в Европа. Тя била продавачка на багрени платове и слушала заедно с другите жени какво говори Св. Апостол Павел по време на мисията си в нейния град. Лидия приела Св. Апостол Павел да живее в дома й и тя и цялото й семейство приели християнската вяра.

25 март - Благовещение (Благовец)

Имен ден празнуват: Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Благо, Евелина, Евангелина

Православната християнска църква празнува този ден в чест на благата вест за раждането на Спасителя, която Архангел Гавраил съобщил на Дева Мария.

Обреди и Традиции: Българите наричат празника още "Благовец" или "половин Великден". Вярват, че на този ден долита кукувицата, за да извести, че зимата си е отишла и настъпва лятото, мечката се събужда от зимния си сън, змиите и гущерите излизат от леговищата си, самодивите - господарки на горите, поляните и изворите, се завръщат във владенията си. Сутринта рано жените премитат дома и двора си, събират сметта на куп и я запалват. Вярвайки, че ако на този ден човек опуши краката си, прескачайки огъня, няма да пострада от змийско ухапване през лятото, те карат децата да прескачат над пламъка. Срещу празника иманярите търсят заровени пари. Пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите да събират мед. Вярва се, че на този ден и най-силната отрова губи своята сила. Независимо, че е по време на Великия пост, тържествената празнична трапеза включва задължителна консумация на риба. На обредната трапеза трябва да присъстват риба (печена или варена), шарена пита, лучник.

26 март - На този ден православната църква отбелязва Събор на Св. Арахангел Гавриил. Именици са: Гавраил, Гаврил, Гавраила, Гаврила, Габриел, Габриела, Габи. Бог изпратил архангел Гавраил в храма да извести на св.пр. Захарий раждането на Йоан Кръстител и неговото бъдещо служение като Предтеча на Иисус Христос. Архангел Гавраил занесъл и благата вест на Пресветата Дева за това, че тя ще роди Спасителя Иисус Христос.

28 март - Св. мъченик Боян–Енравота

На този ден имен ден празнуват: Боян, Албена, Бояна, Боянка, Бойко, Бойка, Грозданка. Св. мъченик Боян, княз Български e внук на хан Крум, който бива осъден на смърт от брат си Маламир. Причината е, че не се отказва от вярата си в Христос и отказва да се върне към езическата вяра. Бива убит около 833 година.