Вписват “Бял кукер“ в националната листа за живо наследство

Животът

02-03-2014, 08:00

Автор:

Елица Велчева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бели кукери ще гонят злите сили в Малко Търново

Обредът отговаря на изискванията за автeнтичност, прави се от местната общност без намесата на община и държава и повтаря оригиналния ритуал на Кукеровден в Странджа

Уникалният за Странджа обичай “ Бял кукер“ ще кандидатства за място в листата на България за живо нематериално културно наследство. Намеренията на община Малко Търново са странджанският Кукер без маска , както още се нарича обредът, да бъде вписан и в регистъра на ЮНЕСКО.
Преди това обаче по регламент трябва да бъде признат за национално богатство. Министерството на културата през две години пуска документи за номинации на различни обреди и празници, които да бъдат включени в списъка на България и тази година кметството и музеят в Малко Търново ще подготвят кандидатурата на уникалния ритуал.
"Белият кукер" е обвързан с християнския празник Сирни заговезни – последният ден преди великденския пост, което пък е обвързано с деня, на който Христос трябва да се роди наново. Едновременно с това в деня се кодира определена слънчева фаза. В случая обредността на странджанския кукер се изпълнява в периода на пролетното равноденствие. Кукерът е Бога, който в обредната игра умира и възкръсва, като по този начин изиграва края и началото на живота на общността.
Претенциите на община Малко Търново са, че обредът отговаря на изискванията за автeнтичност, прави се от местната общност без намесата на община и държава и повтаря оригиналния ритуал на Кукеровден в Странджа. 
"В Малко Търново сценарият се изпълнява абсолютно консервативно, без приумици и нововъведения. Следвани са стриктно старите описания на обреда, освен това по селата много хора си спомнят как се е практикувал обичаят през 30 -40 години на XX век. Действително се залага на автентичността“- обясни директорът на Историческия музей в Малко Търново Ивелина Иванова. 
Като част от ритуала на Сирни Заговезни влиза  и обредът "Пали кош“. Кукеровден в миналото е започвал с "Тричане" на кучетата, следван от  "Кукер без маска" и "Пали кош" в края на деня.