Президентът Плевнелиев може да свика КСНС заради Украйна

При необходимост държавният глава ще свика Консултативния съвет за национална сигурност

Държавният глава Росен Плевнелиев апелира Съветът за сигурност да осигури мирно решаване на проблема в Украйна.

„Президентът призовава Съвета за сигурност на ООН и страните-гаранти за сигурността на Украйна, съгласно Будапещенския меморандум от 1994 г., да осигурят мирно решаване на проблема и да не се допуска по-нататъшна ескалация на напрежението." - се казва в официално позиция, разпространена от прессекретариата на държавния глава.

„Президентът на България Росен Плевнелиев следи с огромна загриженост развитието на ситуацията в Украйна след приемането на постановление на Съвета на Федерацията на Русия, с което се дава разрешение за използването на руски въоръжени сили в Автономна република Крим. 
Държавният глава нееднократно е заявявал, че единственото устойчиво решение може да бъде постигнато по мирен начин и ако се гарантира териториалната цялост и суверенитетът на Украйна. Използването на военна сила за окупирането на чужди територии е нарушение на правилата на международното право."- се казва още в  изявлението.

Президентът Плевнелиев напомня, че през май т. г. предстои провеждането на президентски избори в Украйна, като посочва, че е украинският народ сам трябва да реши бъдещето си по демократичен начин.

При необходимост държавният глава ще свика Консултативния съвет за национална сигурност.

Припомняме Съветът за сигурност на ООН заседава извънредно през тази нощ заради  решението на руския парламент, позволяващо на президента Владимир Путин да изпрати руски войски в Крим.