Обама плаши Путин с изолация на Русия заради Украйна

Новините

02-03-2014, 12:41

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Ще защитаваме рускоговорящите при насилие, контрира Путин

САЩ поискаха от Русия да изтегли разгърнатите в Крим войски. Според президента Обама в противен случай Владимир Путин рискува промяна на отношенията с Вашингтон и страната му да изпадне в международна изолация, съобщават световните агенции.

Сериозните обвинения Обама отправил по време на 90-минутен телефонен разговор с Владимир Путин в събота вечерта. Според американския президент руският му колега е нарушил международното право, като е разгърнал руски войници в Крим. Той го призова да обсъди мирно с властите в Киев опасенията си относно отношението към рускоговорящите в Украйна.

Руските военни движения са ясно нарушение на суверенитета и на териториалната цялост на Украйна, което е нарушение на международните закони и на задълженията на Русия по силата на Устава на ООН, заявил Обама на Путин, според съобщение на президентството на САЩ.

Освен това САЩ призовават Русия да намали напрежението, като прибере военните си в техните бази в Крим и се въздържа от намеса другаде в Украйна. В противен случай ако Русия продължи да нарушава международното право, това ще я постави в още по-голяма политическа и икономическа изолация, предупреди Белият дом.

Американският държавен секретар Джон Кери беше още по-твърд в изказванията си, като заговори за инвазия и окупация на Украйна от Русия, които застрашават стабилността и сигурността в региона.

"Ако Русия не вземе незабавни и конкретни мерки, за да намали напрежението, ефектът върху отношенията между САЩ и Русия и върху международното положение на Русия ще бъде голям", каза Кери.

Преди това Обама беше заявил ясно на Путин, че ако Русия продължи да нарушава суверенитета и териториалната цялост на Украйна, това ще има негативни последици за мястото на Русия в международната общност. Според високопоставен американски представител разговорът между двамата лидери е бил откровен и прям.

В съобщение на Кремъл относно същия разговор се подчертава, че Путин е заявил на американския си колега, че Русия си дава правото да защитава интересите си и рускоговорящото население в случай на насилие в източна Украйна и в Крим.

Путин е споменал за действителна заплаха, тегнеща над живота и здравето на руските граждани на украинска територия, както и за криминални действия на ултранационалисти, подкрепяни от настоящите власти на Киев.

Малко преди това екипът по национална сигурност на американския президент се събра, за да проучи политическите
възможности за уреждане на украинската криза, но Обама не присъства на заседанието и беше информиран за него от неговата съветничка по национална сигурност Сюзан Райс.

Тези предупреждения и заседанието на съветниците на Обама по националната сигурност дойдоха след като използване на руските въоръжени сили в Украйна беше одобрено единодушно от руския парламент по искане на Владимир Путин.

След разговора Обама-Путин, първият от осем дни насам, Вашингтон подчерта, че признава историческите връзки между Русия и Украйна и необходимостта от защита на правата на рускоговорящите и малцинствата в Украйна.

"Президентът Обама заяви на президента Путин, че ако Русия има притеснения относно отношението към рускоговорящите и малцинствата в Украйна, адекватният начин да разсее тези опасения е като се обърне директно към украинското правителство", подчерта Вашингтон.

Тази нощ по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН, където Москва има право на вето, американският посланик в ООН Саманта Пауър заяви, че е време Русия да прекрати интервенцията си в Украйна.

Американският министър на отбраната Чък Хейгъл пък говори по телефона с руския си колега Сергей Шойгу. Той му каза, че без промяна на място, Русия рискува още по-голяма нестабилност в района, изолиране в международната общност и ескалация, която ще застраши сигурността на Европа и на света, съобщи Пентагонът.

Според Белия дом САЩ ще преустановят участието си в подготвителните срещи за срещата на върха на Г-8 в Сочи. Подобно намерение вече обяви и Канада.