Зверски пребит се върна от оня свят

Животът

02-03-2014, 14:08

Снимка:

архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Мутри ритали до смърт случаен мъж и го оставили на улицата

„Това са може би най-зловещите кадри, които някога са гледани в Съдебната палата в Кърджали. Мутри, със сигурност пияни или дрогирани, ритат нищо неподозиращ мъж в центъра на Кърджали и го оставят в безпомощно състояние. Отмъщават. И доволни се оттеглят. Без да се замислят, че след минути човекът може дори да умре", това разкрива пред 24rodopi.com участник в процеса за най-жестокия побой в Кърджали.

Преди да се произнесе на 27 февруари, съдът изгледа 9 диска със записи от камерите на 4 банки, базирани в или около комплекс „Орфей". Един диск със записи са предоставили и от Областна администрация.

Утрото на 30 юли 2013-та, центърът на Кърджали

Ранобудни минувачи забелязват, че на тротоара зад комплекс „Орфей" лежи човек в безпомощно състояние. Звънят на спешния телефон 112. Пристигат линейка и полицейска кола. Спешният екип установява, че се касае за жестоко пребит мъж, който е в безсъзнание. Заради критичното му състояние, тежко пострадалият е транспортиран до специализирана клиника в Пловдив. Там посочват, че става дума за тежка черепна травма и че има опасност за живота на пациента.

Близки на пребития споделят, че Х. е дошъл от чужбина и случайно се намирал в дискотека, където имало скандал.

Сигнал за намерен мъж в безпомощно състояние на ул."Екзарх Йосиф" в Кърджали е подаден тази сутрин около 07.00 часа в полицейското управление, съобщават тогава по обяд от регионалния пресцентър на МВР.

При организираните издирвателни действия в близост до мястото, полицаите установили двама бягащи мъже на 30 и 32 години, които са задържани, посочват от полицията. Образувано е досъдебно производство за нанесена телесна повреда. Изясняват се причините за  инцидента.

А.К./32/ и Б.Ш./29/ остават няколко часа в полицейския арест, след което в 20.20 часа, се преведени в Областната служба за изпълнение на наказанията с мярка "задържане за срок до 72 часа".

34-годишният мъж, който бе пребит в центъра на Кърджали, е бил… „наказан" по погрешка от биячите му. Според близките на Х., пияната бригада е искала да си отмъсти на собственика на заведение в центъра на града, откъдето били изгонени малко по-рано. Яростта на биячите обаче връхлетяла излизащия от бара 34-годишен мъж.

„В постоянна връзка бяхме с болницата в Пловдив. Постоянно ми казваха, че състоянието е критично. Че има опасност за живота. Х. претърпя много операция.  Лицето му бе смазано, гледката беше страшна. Нямаше здраво място по него", спомнят си днес близките.

Х. е работел в Анталия. Прибрал се в Кърджали, за да си почине. Във фаталната нощ бил в заведение в центъра на града. Познавал се със собственика и седнал да пие бира на неговата маса. В ранните часове в заведението влезнали трима души, двама от които задържаните по-късно биячи. Видимо пияни, те си поръчали още алкохол. След малко започнал спор между един от компанията и собственика, при който последният изгонил посетителя. Скандалът обаче се разраснал и останалите двама също били изхвърлени от бара.

„Казах им, че не ги познавам и не желая да споря с никого от тях", били думите на Х. по време на разследването. „Той е човек, който никого дори не може да напсува. Най-вероятно компанията е искала да си отмъсти на собственика за изгонването", категорични са близките.

Решението на съда

Признава подсъдимият  Б. Ш. А. неженен, със средно образование, безработен, неосъждан, за виновен в това, че:

На 30.07.2013 г. в гр. Кърджали, в съучастие като съизвършител с А.К.А.  причинил на Х.Х.К. средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на дясната половина на горната челюст, задните и вътрешните стени на двата горно-челюстни синуса, предната стена на десния горно-челюстен синус, на двата триъгълни израстъка на клиновидната кост, на дъгата на дясната ябълчна кост, както и счупване на долната челюст в лявата й половина, довели до трайно затрудняване на дъвченето и говоренето за около два месеца, при обичаен ход на оздравителния процес и изпадане в състояние на травматичен шок довело до разстройство на здравето, временно опасно за живота, като деянието е извършено с особена жестокост, поради което го осъжда на наказание „Лишаване от свобода" за срок от 2 години и осем месеца.

Съдът определя така наложеното наказание да бъде изтърпяно в затворническо общежитие от „открит" тип.

Съдът признава подсъдимият А.К.А.,  неженен, със средно образование, безработен, неосъждан, за виновен в същото деяние и го осъжда на „Лишаване от свобода" за две години, като отлага за изпълнение на така наложеното наказание  за срок от пет години.

Двамата биячи ще платят 910 лева съдебни разноски.