Нефтохимик на крачка от изненадата срещу Ботев

Анисе игра с ръка в наказателното поле, но реферът замълча, а можеше съвсем спокойно да отсъди дузпа в полза на домакините

Отборите на Нефтохимик и Ботев изиграха един добър нач под дъжда на стадион Хаджи Димитър в Сливен, в който гостите се поздравиха с победата с 1:0 . Двубоят започна с едноминитно мълчание, заради трагичната смърт на 17 годишен привърженик на нафтата, загинал при автомобилна катастрофа.

Още с първия съдийски сигнал гостите се настаниха в половината на символичните домакини и опитаха с дълго задържане на топката и много пасове да елиминират защитата на Нефтохимик. Противно на очакванията обаче домакините не дадоха възможности на по-класния тим на Ботев да създаде много опасности пред вратата на Костадин Георгиев. Първото по-серионо положение пред вратаря на домакините бе в 18-та минута, когато Иршак центира в наказателното поле, а Бенга засече топката с глава, но тя премина над напречната греда.  

Минута по-късно Емануил Манев получи контузия и Златко Янков бе принуден да извърши непредвидена смяна, като на негово място влезе Любомир Божинов. Играта продължи с териториален превес за Ботев, но канарчетата, така и не стигаха до опасни голови позиции пред вратата на Нефтохимик. Все пак в 33-та минута след грешка при изнасянето на топката от защитата на домакините, Доре се измъкна от прекия си пазач и успя да промуши топката под плонжа бана вратаря Георгиев за 0:1. При повторението на ситуацията по ТВ, останаха съмнения за засада на футболиста на Ботев. До края на полувремето не се случи нищо запомнящо се.

Втората част премина под непрестанния дъжд и силен вятър на стадиона под Сините Камъни. Двата отбора продължиха по същия начин. Гостите атакуваха масирано, а Нефтохимик опитваше изненадата с контраатаки. В 50-та минута Юнес Хамза получи добра топка в полето, елиминира вратаря Геориев, но ударът му срещна страничната греда. Само минута по-късно Мариян Огнянов пропусна да удвои разликата, след като стреля силно от 6-7 метра, но не уцели вратата.

След двата пропуска на Ботев Нефтохимик се активизира и стигна до две поредни опасности пред вратаря Стаховяк. Най-напред след центриране на Божинов, Георги Петков стреля с глава над вратата на гостите. Малко по-късно при поредна контра на нафтата и последвало центриране, Анисе игра с ръка в наказателното поле, но реферът замълча, а можеше съвсем спокойно да отсъди дузпа в полза на домакините.

До края на срещата Нефтохимик игра равностойно и имаше още 1-2 добри възможности, но до промяна в резултата не се стигна. Гостите се пообъркаха в последните минути, явно не очаквайки такава сериозна съпротива от последния в класирането, но за тяхно щастие до изненада в края не се стигна.

Резултат: Нефтохимик - Ботев 0:1

Голмайстор: Доре 33-та мин.


НЕФТОХИМИК: 90.Костадин Георгиев, 7.Николай Костов, 20.Юри Иванов, 23.Станислав Жеков, 4.Диян Лефтеров, 81.Ивелин Янев (46-5.Георги Петков), 21.Коста Янев (к), 19.Михаел Орачев, 10.Галин Димов (79-9.Даниел Стоянов), 14.Емануил Манев (24-32.Любомир Божинов), 11.Живко Петков

"БОТЕВ" (Пловдив): 1.Адам Стаховяк, 11.Йордан Христов (к), 6.Алесандру Бенга, 4.Серджан Лукин, 14.Веселин Минев, 16.Томас Иршак, 7.Мариян Огнянов, 8.Алесандру Куртеан, 17.Абел Анисе, 3.Феребори Доре (66-19.Иван Цветков), 9.Юнес Хамза


Стадион "Хаджи Димитър" Сливен
Главен съдия  Иван Кирилов