С тържествена заря-проверка започна честването на 3 март в Стара Загора

Ученици от старозагорските училища проведоха факелно шествие

На площада пред общината в Стара Загора се проведе тържествена заря-проверка по повод Националния празник на Република България. Въпреки силния дъжд, ученици от старозагорските училища проведоха факелно шествие, което пристигна от парк „Ал.Стамболийски“.

Началникът на гарнизона бригаден генерал Любчо Тодоров поздрави военнослужещите по случай 3 март и прие строя на личния състав, участващ в церемонията.

В тържественото си слово кметът Живко Тодоров отбеляза, че Стара Загора е дала десетки хиляди жертви, пролели кръвта си за идеала и мечтата си за свобода. По думите му, „в Стара Загора сме особено чувствителни и изживяваме 3 март по особен начин – празнуваме, но и прекланяме глави, спомняме си историята, за да не забравяме за петвековните пожарища по родните земи“. „Сега тук е мирно  тихо, но земята, върху, която стоим, е станала свидетел на битки и тътени, попила е кръвта на стотици герои, поставили свободата на Отечеството над всичко. Днес свободата и достойнството на България зависят от всички нас, от усилията ни по демократичен път да защитаваме правата си, да се борим за по-добър и справедлив живот и да изграждаме демокрация от европейски тип“, каза още в словото си кметът.

На официалната трибуна присъстваха още народният представител Георги Гьоков, председателят на Общински съвет Стара Загора Емил Христов, областният управител Живка Аладжова, зам.-кметът Иванка Сотирова и командирът на Втора механизирана бригада бриг.ген. Любчо Тодоров.

Изстрелването на червена ракета даде сигнал за начало на тържествената вечерна проверка на личния състав. Със сваляне на шапки и падане на колене участниците в церемонията и присъстващите граждани отдадоха почит на геройски загиналите в боевете за свободата и независимостта на Родината. Техните имена и стихове за празника произнесоха актьорите Ивалин Димитров и Ивелин Керанов.

Войници поднесоха гирлянда на славата на фона на траурния марш на Българската войска "Покойници", след което прозвуча тържествено химнът на Република България.

Вечерта завърши с празнични салюти салюти и илюминации.

В церемонията участваха служители на Община Стара Загора, знаменна група, военният духов оркестър и факлоносци на Втора механизирана бригада.

Утре в 10.00 ч. на площада пред общината ще започне ритуалът за издигане на националното знаме на Република България.

Ще бъдат поднесени венци и цветя на паметниците, посветени на проведените важни боеве, по време на Освобождението на Стара Загора. Тържественият ритуал  за поднасяне на венци и цветя на Мемориален комплекс “Бранителите на Стара Загора” е с начален час 11.30 ч.

Община Стара Загора осигурява 5 автобуса за желаещите да се качат на връх Шипка по повод отбелязването на Националния празник на Република България на 3 март.

Автобусите са безплатни и са с по 50 места. Те ще тръгнат от площада пред общината в 7.00 ч. на 3 март. Връщането от върха ще бъде в 16.00 ч. Община Стара Загора не носи отговорност за гражданите, пропуснали обратния курс.

На 3 март в 10,30 ч. 2 съчленени автобуса ще тръгнат в 10,30 ч. от площада пред общината за Мемориалния комплекс “Бранителите на Стара Загора”, където в 11,30 ч. ще започне тържественият ритуал  за поднасяне на венци и цветя. Автобусите тръгват обратно от Мемориала в 13,00 ч.