Това е Райна Княгиня от Първомай

Животът

03-03-2014, 11:38

Снимка:

Нова тв

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Атанаска Велчева от 20 години шие български знамена

Има истински бум в търсенето на български знамена за Националния празник 3-и март. Освен пред сградите на държавните институции, все по-често на 3 март много българи закачат родния трикольор по прозорците и терасите на жилищата си. Оказва се обаче, че българското знаме превърна една юристка в съвременната Райна Княгиня, съобщи Нова телевизия.

Нейните ръце са изваяли половината български знамена, които днес се развяват у нас. Колкото и странно да звучи, тя никога не е учила за шивачка. Завършила е право. Атанаска Велчева е известна в Първомай като Райна Княгиня, защото от 20-години шие българските знамена и с това издържа семейството си.

Това е емоция. Не е просто работа. Емоция е да шиеш българското национално знаме. Има голяма тръпка. Не е просто да се шие нещо каквото и да е, категорична е Атанаска.

За този 3 март признава, че не може да смогне с шиенето на трибагреници. Огромният интерес към националния флаг за нея е знак, че у българина се възраждат патриотизмът и бунтарският дух.

Най-голямата й мъка е, че в момента у нас се продават български знамена, произведени в Китай, на които нито цветовете съответстват на стандарта, нито детайлите по него. Шиенето на родното ни знаме се прави по строги правила. Всеки един детайл е уточнен със закона.

Жената, отказала се от адвокатството, за да стане шивачка, признава че напоследък е все по-горда, защото за този национален празник българи, живеещи в чужбина масово си поръчат български знамена. А преди ден, кмет от близко село поръчал 150 знамена, за да подари на всяка къща в селото, пише 24 часа.