Няма опасност за айтоския генгер

Туризъм

03-03-2014, 14:27

Снимка:

bgflora.net

Автор:

Елица Велчева

Всичко от Автора

Растението е в червената книга и е застрашено местообитанието му, но то има сили да се противопостави на човешката дейност, убедени са местните в Айтос

Няма опасност уникалното растение генгер в Айтос да бъде унищожено. Това е становището на еколози и специалисти по горите въпреки разпространените информации за драстично намаляване на защитения вид. 

Генгерът е нисък бодлив храст с дребни сребристокосмени листа. Единствен по рода си е в цяла Европа, находището му е в землището на Айтос и е с площ от 249 хектара.

Преди дни от сдружение "Младежки информационен център" в Айтос изразиха тревога за редкия храст, който често става обект на посегателства от страна на ромите в града и околността. Генгерът бил изсичан безразборно, особено по време на Сирни Заговезни, когато се прави стария обичай да се въртят из улиците запалени туфи от него.  По-често обаче ендемитът е използван вместо дърва за огрев. 

Младежите от Айтос работят по проект и част от дейностите му включват поставяне на  информационни табели. Ще бъде подредена и фотоизложба в града, която да популяризира генгера като уникален за света вид.

Растението е упорито, корените му са много дълбоки и ако беше толкова лесно досега да го бяха съсипали, коментираха еколози. Според експерти по горите, инвазията на хората върху този единствен в Европа вид е била по активна преди години. Неговото съхранение и до днес обаче се обяснява с добрата му приспособимост  към плътните андезитни скали, в които корените му проникват надълбоко. Освен това самият генгер настъпва по терени, които до неотдавна са били заети с гори и храсталаци и това още въднъж потвъждава високата му жизненост.

"Това е едно от малкото растения, които могат сами да се защитават от човешката дейност, но това не означава, че не трябва да го пазим, като уникално богатство на Айтос“, коментираха от общината.