Вандалството струва на софиянци десетки хиляди левове

За възстановяването на откраднатите грифони от Паметника на Васил Левски Столична община е дала 20 000 лв.

„Украсяването” на паметници може да се сметне за акт на лично творчество. Когато пък защитава определени лични или политически каузи, се предполага, че по някакъв начин трябва да бъде уважавано.

Независимо от всичко това, пред (или по-точно след) този акт стои една обективна истина – той ощетява администрацията, която стопанисва паметниците; в случая – Столична община. От година и половина насам главният административен орган, с помощта на няколко неправителствени организации, има за задача да изчиства или поправя емблематични монументи от „личното творчество” на анонимни дейци.

Реставрирането и измиването през последните месеци струва десетки хиляди левове на Столична община, изчисли bTV. А вандалските актове достигнаха своя връх през изминалата седмица, като Паметникът на Съветската армия, любимо платно за «артистите», осъмна боядисан три пъти, а Братската могила беше опакована като мартенските герои Пижо и Пенда.

Несъмнено кулминацията по отношение на монументалното поругаване обаче беше кражбата на фигури от Паметника на Васил Левски, построен на мястото, където се предполага, че е обесен Апостола. Грозният инцидент стана миналата година, а самите грифони бяха по чудо открити.

Реставрацията им пък е струвала на данъкоплатците на Столична община 20 000 лева, посочи софийският зам.-кмет с ресор «Култура» Тодор Чобанов. «Скъпо струват всички форми на възстановяване и почистване», заяви той.

Освен финансовия аспект, аргумент «против» вандалството е и много по-сериозната вреда, която то нанася. Защото всяко подобно действие нарушава завинаги покритието на паметника и щетите върху него са необратими. «Има едно патиниране, което е защитно, а боядисването наранява бронза, създава реална опасност за неговото съхраняване”, обясни Чобанов.

„Това е посегателство, все едно да ти човъркат в душата. Левски е в най-чистото място в сърцето на всеки българин и тези разчовъркаха точно това място. Човек трябва да се бори срещу злото и трябва да намери начин и да го победи”, коментира от своя страна бизнесменът Васил Василев, който намери и откупи част от откраднатите грифони.

Журналистите от bTV пък тръгват по следите на вандалството в авторски материал. Те ще се опитат да разберат кой и защо посяга над историческите монументи в столицата.