Коварни вируси ще накарат телефоните ни да "кихат"

Учени демонстрираха първия WiFi вирус, заразяващ мрежите и компютрите по "въздушно-капков" път

Учени в Ливърпул показаха нагледно Wi-Fi мрежите могат да бъдат инфектирани с вирус, който се движи в гъстонаселени мрежи толкова ефективно, колкото и вирусите на грипа се разпространяват между хората.

За целта екипът създал и симулирал атака от вирус, наречен "Хамелеон" (Chameleon) и открили, той че не само може да се разпространява бързо между домовете и бизнесите, но и че можел да избягва прихващане от страна на антивирусните програми и да открива местата, на които Wi-Fi достъпа е най-слабо защитен посредством криптиране и пароли, пише inews.bg.

Виртуалната атака била проведена срещу мрежите в Белфаст и Лондон. В следствие на нея учените открили, че "Хамелеон" се държи точно като истински вирус, предаван по въздушно-капков път. Той пътувал през Wi-Fi мрежите, използвайки точките за достъп (AP), които свързват частните потребители и бизнесите.

Анализът показал още, че колкото по-населени са дадени области, толкова по-бързо се разпространяват вирусите, особено при мрежи при които връзката става в радиус между 10 и 50 метра.

Специалистите обясняват, че вирусът им не засягал начина, по който работи Wi-Fi мрежата, но можел да събере данните на потребителите, които били свързани към нея. След това той започвал да търси точки за достъп към други мрежи, които също да зарази.

Тези качества правят вирусите от вида на "Хамелеон" силно заразни особено на места, където липсва защита или въпросната е слаба – Wi-Fi мрежи на летищата, гарите, кафенетата, моловете и др., предупреждават учените, цитирани от Phys.org.