Мадам Бътерфлай, Хубавата Елена и Шехерезада в операта през март

Бургас Лайф

04-03-2014, 14:57

Снимка:

frognews.bg

Автор:

Елица Велчева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Милица Гладнишка и Еделина Кънева със симфо-джаз концерт в операта

Уникални женски образи от операта и балета завладяват публиката

През женския месец бургазлии и гостите на града могат да се насладят на някои от най-известните оперети, опери и балетни постановки. През март първа в Бургаската опера ще влезе Мадам Бътерфлай, в чийто любим ще се превъплъти известният Калуди Калудов. Операта на Джакомо Пучини ще се играе на 5 март, от 19:00 часа и ще предложи на бургазлии силни изпълнения. В ролята на гейшата Чо-Чо-Сан (Мадам Бътерфлай) ще чуем изумителното сопрано Йоана Железчева, която е сред  откритията на бургаската школа.  В образа на лейтенант Пинкертон ще  влезе гост - тенорът  Калуди Калудов. Според любителите на операта това е една от най-добрите интерпретации на "Мадам Бътерфлай".

Премиерното представление "Любовен еликсир" от Гаетано Доницети  ще се играе на 21 и 24 март, от 19:00 ч. Другият акцент в мартенския  афиш е концерт-спектакълът "От Виена до Бродуей".  На 14 март той  ще пренесе зрителите до родината на оперетата, а после  до тази на мюзикъла. Спектакълът  включва фрагменти от "Кабаре", "Цигански барон", "Царицата на Чардаша", "Веселата вдовица"  и песен  от " Магьосникът от Оз".  Режисьор на "От Виена до Бродуей" е директорът  на Държавния музикален и балетен център в София - Марио Николов. На 7 март честолюбивата Мадам Бътерфлай отстъпва място на  Хубавата Елена. На 10 март публиката ще се пренесе в приказките на Шехерезада, благодарение на  музиката  на Римски - Корсаков, а след това ще се потопи в света на Шуберт с балета "Романтично".  Либретото, хореографията и режисурата са на проф. Хикмет Мехмедов. След нежния балет е време за цигански страсти и съблазън.

Вечната Кармен се завръща на бургаска сцена на 12 март. Ролята на сладострастната циганка ще бъде изпълена от най-доброто мецосопрано в България - Даниела Дякова. Тази на нейния любим - дон Хозе е поверена на Даниел Дамянов.

На 17 март е  представянето на  балета  "Копелия" по музика на Лео Делиб.  Солисти ще бъдат прима балерината на Бургаската опера Галина Калчева, както и Емил Йорданов, Людмил Златев и др. Те ще са главните "виновници" играчките на майстор Копелиус да оживеят на сцената.

Ако сте пропуснали "Севилският бръснар" - сега е моментът да го гледате. Комичната опера на Джоакино  Росини ще се играе на 26 март. Последното представление за месеца е мюзикълът "Службогонци", който ще развесели бургазлии  на 28 март. Вечната комедия на патриарха на българската литература ще се играе под режисурата на директора  на Държавна опера - Бургас - Александър Текелиев.