Правителството да отмени своите решения за Батак!

За нечистоплътни сделки с държавни имоти на община Пазарджик алармира Румен Петков

За нечистоплътни сделки с държавни имоти на община Пазарджик алармира Румен Петков, член на инициативната група на АБВ, на специална пресконференция в града. Става въпрос за решение на Министерски съвет от заседание на 19 февруари 2014 г. за прехвърляне на държавни имоти на община Пазарджик – общо 10 обекта. На въпросното заседание са били разгледани общо 37 точки, 33 от които са били приети без никакви дебати. А точките, по които е имало дебати не надхвърлят от две до четири изречения, обясни Петков. „Впечатлява фактът, че 10 от тези точки са за концесионна дейност, свързана с добив или проучване на природни богатства. Т.е., за министрите от този кабинет добивът и проучването на природни богатства не представлява какъвто и да било интерес“, коментира той.

Петков определи като прецедент обекти, разположени на 28 хиляди квадратни метра площ, да се прехвърлят без да има каквато и да била мотивация от страна на правителството. Той е категоричен, че правителството трябва да отмени това свое решение, което определи като нелепо.

В протестно писмо срещу решението се е обявил кметът на община Батак Петър Паунов. Той пише до министър-председателя и министъра на регионалното развитие и посочва, че прехвърлянето на имот, който е държавна собственост и е на територията на община Батак, в собственост на друга община, е безобразие.

В решението на Министерски съвет са включени поискани от кмета на Пазарджик Тодор Попов парцели и сгради в тях, описани в решение на местния Общински съвет от септември 2013 г. Сред тях са имоти - хотел, летен бар-барбекю, къщички за летуване. Мотивите за искането са, че имотите са необходими на местната власт за реализиране на социални и благоустройствени дейности, удовлетворяващи потребностите на жителите на общината.

Ако иска министър-председателят Орешарски да покаже, че правителството не е заложник на задкулисие, той трябва да отмени това решение за Батак и да не допуска да се случи същото и с ВиК – Пазарджик. Пазарджик се оказва най-яркият пример за продължение на порочните практики на ГЕРБ, заяви Румен Петков.

Той посочи, че чака становище по темата от представители на всички политически сили, както и от народните избраници от Пазарджишкия регион.