Ще има ли заплати в МБАЛ Благоевград?

Бунт за заплати назрява в МБАЛ-Благоевград. Втори месец лекари, сестри и немедицински персонал в МБАЛ-Благоевград са без заплати

Причината за това е, че здравното заведение все още няма подписан договор с Районната здравноосигурителна каса и съответно не получава пари от държавата за дейността си. Директорът на болницата д-р Владимир Пандев изрази надежда, че договорът ще бъде факт до петък, когато изтича 14-дневният срок, определен от касата за представяне на допълнителни документи и договори, необходими за подписване на контракта между двете институции.

„Защото имаме нови пътеки, уточняваме разни параметри. Въпрос, който отнема доста време и не е само до нашата болница, че не сме подписали договор”, заяви директорът на МБАЛ-Благоевград д-р Владимир Пандев, цитиран от е-79.com.

Директорът на РЗОК-Благоевград д-р Румен Кондев потвърди, че касата не превежда пари на МБАЛ-Благоевград, заради липса на договор. В подобно положение са още Онкодиспансерът в Благоевград, болница „Пулс” и петричката болница „Рокфелер”. Веднага, след като договорите им станат факт, всички здравни заведения ще получат парите си от Здравната каса. Въпреки това благоевградските медици ще получат възнагражденията си за януари още утре и напрежението ще бъде туширано, обеща д-р Пандев. „Утре всички ще си получат заплатите. До един. Още днеска сме ги наредили, но докато се преведат по сметките. Утре най-късно ги имаме”, обеща д-р Пандев.

Част от служителите в благоевградската болница обаче не изключват виновник за закъснелите им заплати отново да е икономическият директор на здравното заведение Костадин Шумантов, който в началото на февруари преведе пари за заплати в погрешна банка.