Кризисен щаб ще следи ситуацията в Украйна

Няколко са основните заплахи за страната при евентуален сблъсък в бившата съветска република

България ще направи преглед на плановете си за ядрена защита във връзка с кризата в Украйна. Ще бъде създаден и национален щаб, който ще наблюдава развитието на ситуацията. Информацията обяви вицепремиерът Цветлин Йовчев след заседанието на Съвета по сигурността към правителството, информира БНР.

Въпреки първоначалната заявка, че Съветът се събира, за да изработи единната позиция на България за събитията в Украйна преди извънредното заседание на лидерите на Европейския съюз в четвъртък, след събитието не стана ясно дали България ще подкрепи евентуални икономически санкции срещу Русия.

Обсъдени бяха рисковете и заплахите от обстановката в Украйна. Това каза още Цветлин Йовчев след заседанието, информира „Фокус“. Той начерта няколко основни заплахи и рискове за страната:  

„Основно можем да ги разделим на: Икономически заплахи, които са свързани с нарушаване на нормалната доставка на газ за България; риск от временно затрудняване на работата на Лукойл Нефтохим; рискове за юридически и физически лица за понасяне на загуби в резултат на съществуване на взаимоотношения с Украйна.

В  средносрочен аспект са възможни проблеми с извозването на ядрено гориво. Съществува опасност от възникване на засилен миграционен натиск по отношение на България. Това е възможността от възникване на въоръжен конфликт между Украйна и Русия и в резултат на това част от пребиваващото население в Украйна – около 250 000 - 300 000 българи там да потърсят път към България. Рискове има от задълбочаване на ксенофобски настроения в Украйна”.

По думите на вътрешния министър има и рискове, свързани с възможност от трайно влошаване на отношенията Русия – ЕС. При едно такова развитие за някои от големите инфраструктурни проекти като „Южен поток” рискува да се затрудни тяхната реализация”.

В Украйна има между 250 и 300 000 българи, които може да бъдат засегнати при засилване на националистическите настроения. Въпреки това, външният министър Кристиан Вигенин подчерта, че от срещите, които е провел, е бил убеден в това, че не съществува непосредствен риск, информира bTV.

Впоследствие стана ясно, че седем мерки във връзка с кризата в Украйна е приел на днешното си заседание Съветът по сигурността към МС. Информацията съобщи пресцентърът на МС.

Сред мерките четем:

1. Създаване на Национален щаб за мониторинг на обстановката в Украйна и предприемане на мерки за управление и минимизиране на рисковете за сигурността на страната.

2. Оценка на състоянието на запасите на страната от природен газ и нефтопродукти, както и възможностите за реакция при краткосрочно или средносрочно спиране на доставките от Украйна или трайни затруднения в работата на Лукойл –Нефтохим  Бургас.

3. Разработване на Национален план за реагиране при бежанска вълна от Украйна.

4. Преглед и актуализация на плановете  и мерките за реагиране в България поради евентуални аварии или радиационно замърсяване на територията на Украйна, което би могло да засегне България.

5. Засилване на мерките за граничен и митнически контрол върху граждани стоки или товари от или към Украйна по отношение на трафик на оръжие или стоки с възможна двойна употреба.

6. Провеждане на балансирана външна политика на нашата страна по отношение на конфликта в Украйна.

7. Преглед на плановете за пренос на свежо и отработена ядрено гориво от АЕЦ Козлодуй. Разработване на алтернативи.