Умуват учене и работа за младежите

Животът

05-03-2014, 07:22

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

МОН синхронизира средното и висшето професионално образование на дискусия в УХТ-Пловдив

Министерството на образованието и науката и Университетът по хранителни технологии в Пловдив организират днес дискусионна среща „Партньорството между професионални гимназии, висши училища и бизнес – условие за успешна реализация на трудовия пазар”. Тя ще бъде открита в 10,30 ч. в аула 205 „Проф. Милен Бешщков” в УХТ-Пловдив от зам.-министъра на образованието Атанаска Тенева и ректора проф. Кольо Динков. В нея участие ще вземат директори на професионални училища в страната.

Първият панел ще търси пресечните точки между средното и висшето професионално образование и ще се опита да отговори на въпроса: „Как да синхронизираме системата?”. На него началникът на отдел „Професионално образование и обучение” в МОН Емилия Вълчовска ще представи концепията за развитието на професионалното образование у нас, а главният експерт в същия отдел Фани Тодорова ще разясни какви са възможностите  на учениците с високи постижения от национални състезания по професии да продължат обучението си във висше училище.

Зам.-ректорът на УХТ доц. Пантелей Денев ще запознае участниците в дискусията с двустранните договори за обучение, които Университетът по хранителни технологии има с учебни заведения извън страната. Освен от УХТ студентите ще имат възможност да учат и да вземат двойно призната диплома за висше образование.

С изискванията на бизнеса към квалификацията на кадрите ще запознае участниците директорът на „Човешки ресурси” в „Неохим” АД- Димитровград Стефан Димитров. Неговата презентация е в рамките на втория панел „Партньорството с бизнеса и съвместяване на обучението с реалната производствена практика – възможност за успешна реализация”. Проф. Виолета Рашева, ръководител на проект „Студентски практики” в УХТ, ще разкаже за добрите практики на партньорство между университет и бизнес, както и за проблемите, с които се сбълскват студентите по време на стажовете си.