Бойкот на параолимпиадата

Българските параолимпийци вече са в Сочи и нямат намерение да бойкотират игрите

Украйна и Норвегия са първите страни, които обявиха, че възнамеряват да откажат параолимпиадата в Сочи, която стартира на 7 март. Причината е нестабилната ситуация в Крим.
"Получаваме информации от службите, че обстановката в Сочи е такава, каквато бе по време на игрите - заяви Боре Рогнлиен, президент на Норвежкия олимпийски комитет. - Но ни безпокои възможността от усложнения в Крим. Все пак се надявам норвежките спортисти да не си останат вкъщи, но такава възможност реално има. Още повече, ако и други страни решат да се откажат от участие - ситуацията ще придобие политически оттенък."

В близките дни Украйна ще вземе окончателно решение дали да бойкотира игрите. "Циничное да правиш параолимпиада и да започваш война", обяви Валерий Сушкевич, президент на Украинския олимпийски комитет, който е и член на партия, подкрепяща новата власт.

"Ако някой действа да провали игрите, ще е "върховен цинизъм - смята държавният глава на Русия Владимир Путин. - Този, който се опита да организира подобно нещо - в него няма нищо свято. - Това е форум, в който хора с ограничени възможности могат да докажат на себе си и на целия свят, че са с неограничени възможности."
Стартът на игрите е в петък. Олимпийският парк ще бъде отворен от 8 до 15 март, когато е закриването на параолимпиадата. Домакините засега не съобщават за извънредни мерки за сигурност.

Българските параолимпийци вече са в Сочи и нямат намерение да бойкотират игрите.

 

Още спортни новини четете в Sportonline.bg