"Традиция" отбелязаха националния празник

Мисия Добрич

05-03-2014, 09:13

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

С участие в две мероприятия за един ден членовете на добричкия Регионален клуб на Национално дружество “Традиция” отбелязаха националния празник на България – 3 март и 136 годишнината от Освобождението от турско робство.

Възстановчиците от “46-ти пехотен Добрички полк” гостуваха на своите колеги от новосформирания клуб във Велики Преслав и участваха в пресъздаването на събитията около Освобождението на старопрестолния град. Те влязоха в ролите на кубански казаци  и турски войници от редовния аскер. За пръв път бяха представени и новите османски униформи – модел 1876 г., ушити по автентични образци. Първата бойна възстановка във Велики Преслав беше наблюдавана от стотици жители и гости на старопрестолния град. Всички останаха впечатлени от професионализма на възстановчиците, а участниците от Добрич получиха грамота и благодарност от домакините за решаващия им принос за успешното мероприятие.

Във вечерните часове членовете на Регионален клуб “46-ти пехотен Добрички полк” участваха и в общоградските тържества по случай националния празник в Провадия. Там бе пресъздадено посрещането на руските войски, предвождани от генерал Манзей в града. Добричките възстановчици пресъздадоха влизането на казашки разузнавателен отряд. След разведчиците, в перфектен армейски строй през центъра на Провадия преминаха кубанските казаци. Те отдадоха чест на загиналите за свободата на България, влизайки в ролята на почетен караул.

И на двете мероприятия бе развято знамето на Първа Лейбгвардейска Кубанска сотня, изработено в пълно съответствие с оригинала. Това знаме е единствено по рода си в България.