Лавина почти уби 35-годишен бургазлия в Банско

Ски учителят се спускал извън обозначените писти

35-годишен ски учител на свободна практика от Бургас пострада във вторник при спускане по стръмните улеи извън ски зона "Банско". Сигналът за инцидента е подаден към 16 часа от ски зоната под връх Тодорка.

Николай Глобов се спускал със ски по улеите под връх Тодорка извън обозначените писти, съобщи БГНЕС. Поради навалелия предната нощ нов 50-сантиметров сняг по "Тодорини улуци", съществува лавинна опасност. Преди ски учителя се спуснали още няколко скиори.

При спускането по "улуците", заедно с Николай Глобов се откъснала снежна козирка, която го понесла. Той се е плъзгал по улея около 50-ина метра. При премятането по улея надолу се е контузил в областта на коляното, не можел да ходи, заради което е подал сигнал за помощ. На помощ са се притекли 11 планински спасители. Пострадалият бил откаран до МЦ "Благовещение", шиниран е и е освободен за домашно лечение.

От ПСС предупредиха че поради новия сняг, който на места заради навяванията достига до 70 см, съществува лавинна опасност, поради което карането на ски или сноуборд извън обозначените писти е опасно.