Дариха куче-талисман на децата от "Майка Тереза" (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

05-03-2014, 13:36

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

Елин Андреев

Всичко от Автора

Обновиха приюта за безнадзорни деца в Пловдив

С тържествен водосвет бе открит ремонтираният Център за настаняване от семеен тип "Майка Тереза" на ул. "Коматевско шосе" в Пловдив. Средствата за обновяването на сградата бяха събрани по време на Седмицата на благотворителността, която се проведе от 23 до 29 септември миналата година.

Отец Славчо и Отец Йордан отслужиха празничния водосвет и поръсиха за здраве децата и гостите на комплекса. Сред официалните лица бяха заместник-кметът по младежта и спорта Георги Титюков, директорът на "Социално подпомагане” – Пловдив  Надя Танева, председателят на Държавна агенция за закрила на детето Ева Жечева, основните дарители – семейство Стъц.

Директорът на Комплекса за социални услуги за деца и семейства Недка Василева – Петрова благодари на всички, помогнали за подобряване на условията в центъра като им връчи благодарствени писма. Тя бе категорична, че с тяхна помощ къщата на "Коматевско шосе” се е превърнала в истински дом, който е дал уют и сигурност на децата. Заместник-кметът Георги Титюковзарадва децата, като им съобщи, че още от утре те ще имат нов обитател – кученце, за което малчуганите обещаха да се грижат добре. За целта вече е приготвена и специална къщичка, в която четириногото ще живее.

След водосвета в сградата на Центъра за работа с деца на улицата екипът на Комплекса за социални услуги за деца и семейства връчи удостоверения на завършилите успешно курс по фризьорство. Социално-образователна услуга бе открита на 17 октомври 2013 г . През ноември 2013 г. започна обучението на първата група от 4 курсисти – момичета, а през февруари те успешно положиха изпит по теория и практика и придобиха удостоверение за професионално обучение за първо и второ ниво за професията "Фризьор". 

От 1 септември 2013 г. Приютът за безнадзорни деца се преструктурира в Център за настаняване от семеен тип "Майка Тереза" към Комплекса за социални услуги за деца и семейства. Мястото предоставя подслон на деца, които не мога да останат в рождените си семейства, у близки или роднини или в приемно семейство, като създава среда, близка до семейната, в която децата имат възможност да получат адекватна на своите потребности грижа - такава, от каквато се нуждае всяко дете. Приютът предлага временен подслон, обгрижване, храна, медицинска, педагогическа и психологическа помощ на деца от 3 до 18 години за срок, който не може да е по-дълъг от три месеца. В социалното заведение се работи активно по реинтегриране на децата в семейството, а ако това е невъзможно – за настаняването им  в специализирани заведения. Целевите групи са деца от рисковите групи – предимно просещи и скитащи деца, които са без надзор, е записано в каталога на социалните услуги на община Пловдив. Капацитетът на заведението е 20 деца.