С мръсна газ през Дунав мост

Наркотрафикант, пренасящ 37 кг марихуана, опитал да метне митничарите

Инцидент, включващ задържане на наркотици и гонитба с автомобили, се разиграл на ГКПП „Дунав мост” навръх Националния празник, информират от пресцентъра на Агенция „Митници”.

Той започнал с опита на един наркотрафикант да осуети митническа проверка – вместо да изпълни разпореждането и да насочи автомобила си към рентгена, той настъпил газта към румънската граница на ГКПП-Дунав мост. Наложило се служителите на Митница Русе да тръгнат след него със специализирана кола, за да го ескортират обратно.

Трафикантът е 36-годишен мъж от Косово. По сведения на органите на реда той пренасял близо 37 килограма марихуана. Десет минути след полунощ, вечерта срещу 3 март, той пристигнал със своя товарен микробус на изхода на „Дунав мост”. Возилото било със швейцарска регистрация, като в него пътувала и съпругата на косовчанина – румънска гражданка.

На платформата бил качен лек автомобил "Фиат". След анализ на риска товарният автомобил е насочен за проверка с мобилен рентген.

В този момент обаче престъпникът потеглил не към скенера, а към румънската граница. След като инспекторите от мобилната група го настигнали и върнали, рентгеновата проверка показала наличието на „съмнителни правоъгълни форми в шасито на платформата”.

Микробусът е отведен в халето на граничния пункт за щателна митническа проверка, която установила, че между гредите на шасито е монтирана кутия с размери 280 х 7 х 100 см. Проверяващите срязали ламарината и открили вътре 71 пакета със суха марихуана с общо тегло 36,7 кг. По цени на съдопроизводството те изчислили, че стойността на иззетия наркотик е около 140 000 лева.

Двамата трафиканти са задържани. За случая веднага е уведомен дежурен прокурор и разследващ митнически инспектор. Образувано е дознание по описа на Митница-Русе.