Редят изложба за пловдивски кмет

Мисия Пловдив

05-03-2014, 14:58

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Показват вещи, архивни документи и снимки, принадлежали на Божидар Здравков и семейството му

Изложба "Съзидателят Божидар Здравков", посветена на 130 години от рождението на един от емблематичните пловдивски кметове и 75 години от превръщането на къща Куюмджиоглу в етнографски музей, ще бъде открита тази вечер в Пловдив. Това съобщи за Радио "Фокус"- Пловдив Лора Христозова, уредик в Етнографския музей.

По думите и изложбата включва вещи, архивни документи и снимки, принадлежали на Божидар Здравков и семейството му, като и музейни експонати от първите десетилетия на ХХ век. Той е един от емблематичните кметове на Пловдив, като той заема поста два мандата от 1932 до 1939 година, време изключително съзидателно за града, каза още Христозова. По думите и заслугите на Божидар Здравков са в различни сфери – от градоустройстовото до социалната грижа за хората. В периода на неговото управление се изграждат Централните хали, разширява се електрическата дейност в града, построяват се 12 нови училища. Дейността му е безценна, но в изложбата ние го представяме основно като съзидател на на Етнографския музей в Пловдив, каза още Лора Христозова.

Къщата, където се помещава музея е най-голямата и най-красивата в стария град. Тя е построена през 1847 година от Аргир Куюмджиоглу, разказа още Лора Христозоа. В нея има 12 стаи с над 130 прозореца, като още навремето тя е известна като царската къща. След Освобождението в къщата са се помещавали девически пансион, оцетна и шапкарска фабрика, била е дори склад за брашно, каза още Лора Христозова. За нас най-важни са 20-30-те години на 20 век, когато къщата става собственост на тютюневия търговец Антонио Коларов, каза още уредникът в Регионалния етнографски музей. По думите и именно от него, Божидар Здравков успява да извоюва този дом за музей в града. Това се случва през 1936 - 37 година, когато Здравков търси сграда за нов музей в Пловдив. По същото време Антонио Коларов губи своя тютюнев склад заради дългове към държавата. На търг е обявена и емблематичната къща в Стария град. Когато разбира за това кметът Божидар Здравков, убеждава всички желаещи да се включат в търга, да се откажат заради благородната цел в града да се създаде музей, който да съхранява историята и културата на Пловдив от епохата на Възраждането, каза още Лора Христозова. Така на 22 октомври 1938 година, по инициатива на кмета Божидар Здравков, Пловдивската община и Министерството на народното просвещение подписват Протокол за уреждане на музей. През 1939 година е създадена Общинска къща-музей, в чиито фондове влиза и голяма част от имуществото, събрано от Стою Шишков за Окръжния етнографски музей. През същата година под вещото ръководство на арх. Христо Пеев започва цялостен ремонт на бъдещата музейна сграда, каза още Лора Христозора. Изложбата посветена на Божидар Здравков ще остане в Регионалния етнографски музей до края на месец март.