Галерия "13-то” стъпало представя Фотоваканция 2013

Галерия "13-то” ще представи селекцията на журито в конкурса за най-добра снимка направена по време на Фотоваканция 2013. Между тях са творбите на Екатерина Стаменова, Цвета Четъшка, Жорж Алекян, Васил Пипев и други. Изложбата ще се състои в четвъртък 6 март от 18 часа на ул. "Александровска" 79

Фотоваканция е уникално по рода си фотографско събитие, което се провежда повече от 20 години. Въпреки това e трудно да се намерят много писмени източници за неговата история. Идеята за Фотоваканция се заражда в началото на 80-те години на миналия век от нуждата на българските фотографи за творческа свобода. Изготвят се официални творчески програми, които се представят под голям „балон“ (шатра), в който се показват всички изложби от официалната програма – български и чужди, непротиворечащи на държавната идеология.

Информацията за Фотоваканция се разпространява единствено сред фотографската гилдия. Тогава тя наброява околко 400 човека. До третата година от съществуването на Фотоваканция вече няма човек от гилдията, който да не я е посетил.

Конкурсът - това е нещото, което обединява всички.