Братските партизани - отново изрисувани

Анонимни дейци отбелязаха на паметника в Борисовата градина годишнината от Катинското клане

След като анонимното „творчество” върху монументи в София разшири обхвата си и използва за платно вече не само Паметника на съветската армия, но и Братската могила, днес партизаните от Борисовата градина отново бяха боядисани.

Поводът този път е годишнината от така нареченото Катинско клане. Точно преди 74 години, на 5 март 1940 година, в руското село Катин са избити близо 22 000 пленени полски войници, офицери и интелектуалци. Този ден ще остане завинаги черен в световната история.

Затова на днешната дата четири от статуите бяха боядисани в цветовете на знамената съответно на Полша и Украйна, а към тях имаше различни надписи, включително: "Катин, 5 III `40".

Партизаните от „Братска могила” са прясно изчистени от последното си превъплъщение – за Празника на Баба Марта в събота те осъмнаха като фигурките Пижо и Пенда.

Все още не е ясно кой стои зад това анонимно поругаване на вековните паметници, но то никак не се харесва на Руската федерация – оттам вече осъдиха творческите актове с декларация. Междувременно пък стана ясно, че те струват на Столична община, съответно на софийските данъкоплатци, десетки хиляди левове и увреждат непоправимо монументите.