Голям астероид ще навести Земята

Животът

05-03-2014, 20:57

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Астероид, който вече е известен на астрономите, трябва да премине днес близо до Земята на по-малко разстояние от това, което разделя планетата ни от Луната, но без опасност от сблъсък, съобщи американската космическа агенция НАСА, цитирана от btvnews.bg.
Астероидът 2014 DX110 е с диаметър от около 30 м и ще премине на 348 000 км от Земята около 21 ч по Гринуич, като това е по-малко от средното разстояние от Земята до Луната, което е около 385 000 км.
Програмата "Наблюдение на обекти, преминаващи близо до Земята" на НАСА засича, проследява и описва астероидите и кометите с помощта на множество телескопи, за да установи дали има потенциална опасност за Земята.
Много астероиди с различни размери, които са остатъци от образуването на Слънчевата система, кръжат в съседство със Земята. НАСА вече е установила 95% от най-големите астероиди, които са повече от 1 км в диаметър.
Учените подчертават, че сблъсък с един от тези големи астероиди е малко вероятен и нито един от вече установените не представлява риск в обозримо бъдеще.
В същото време, не трябва да забравяме за щетите, които бяха нанесени на руския град Челябинск на 15 февруари м.г., когато "изпуснат" от астрономите метеорит, който даже не удари пряко града, а само прелетя над него.