ГЕРБ – в Дъблин за конгреса на ЕНП

Българската делегация, предвождана от Бойко Борисов, ще участва в обсъждането и избора на кандидат на ЕНП за председател на Европейската комисия, както и в дебатите по различните резолюции, част от дневния ред на събитието.

По време на двудневният конгрес, лидерът на ГЕРБ ще бъде придружен от тримата си заместници Цветанов, Фандъкова и Димитър Николов, но и от евродепутатите на партията, народните представители Томислав Дончев и Цвета Караянчева, кметовете на Стара Загора, Варна и Благоевград - Живко Тодоров, Иван Портних и Атанас Камбитов.

Пресцентърът на ГЕРБ уточнява, че изказването на Борисов пред конгреса ще бъде днес.

Европейската народна партия обяви, че официално е приключила процедурата по излъчване на кандидати за председател на Европейската комисия от редиците на политическата сила, която бе в ход от 13 февруари.

Трима кандидати ще се борят за правото да бъдат издигнати за поста - бившият латвийски министър-председател Валдис Домбровскис, бившият премиер на Люксембург и председател на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер и настоящият френски еврокомисар Мишел Барние.

На 7 март, по време на заключителното заседание, поканените близо 800 делегати ще изберат кой от претендентите да бъде излъчен за единствен кандидат на ЕНП за шеф на еврокомисарите през следващите пет години.

С най-големи шансове е 59-годишният Юнкер, чиято кандидатура бе внесена на 27 февруари, след като политикът получи подкрепата на своята Християнска социална партия и повечето големи политически сили, които влизат в състава на ЕНП, включително и на Християндемократическия съюз в Германия.

Европейската народна партия е най-голямата дясноцентристка сила в Европейския парламент, състояща се от 73 национални партии от 39 държави.  Към момента партията разполага с 13 свои еврокомисари в Брюксел.