Вкусни постни рецепти

Животът

06-03-2014, 13:40

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Започват Великденските пости

Салати, супи и още ястия за Великденските пости

Постните рецепти отново са актуални – започнаха Великденските пости.

Предлагаме ви няколко изпитани рецепти от supichka.com, които ще направят менюто по-разнообразно.

Салата Табуле

Необходимите продукти:

1. 4 връзки магданоз

2. 20-тина листа мента

3. 1 лимон

4. 1 кафена чаша булгур

5. 1 домат

6. перата на една връзка пресен лук / една малка глава лук

7. сол и зехтин

Необходимо време:

20 минути

4 Порции

Рецептата за салата Табуле в три стъпки:

1.Измивате и нарязвате магданоза на възможно най-дребно. Обелвате домата, почиствате го отсемките и го нарязвате на дребни парченца. Добавяте и на дребно нарязаната мента и нарязаните на дребно пера на лука.

2.Сварявате булгура по инструкциите на пакета. Отцеждате го добре и го измивате със студена вода, за да не се слепне.

3.Разбърквате добре всички съставки и подправяте със сол на вкус (около 1 чаена равна лъжица е достатъчно), сока на лимона и зехтин. Оставяте салатата Табуле десетина минути, за да се овкуси добре преди сервиране.

Пъстра зеленчукова супа

Необходимите продукти:

1. 2 големи, или 3-4 малки картофа

2. 1 голям морков

3. един домат

4. една малка чушка

5. ½ малка глава целина, или ¼ голяма

6. ½ голям корен пащърнак, или 1 цял, ако е малък

7. една „гнездо” фиде

8. ½ връзка магданоз

9. сол и олио

6 Порции

Необходимо време:

10 мин за подготовка

30 мин за варене

Рецептата за пъстра зеленчукова супа в три стъпки:

1.Първата стъпка от рецептата за пъстра зеленчукова супа е подготовката на зеленчуците. Измийте добре зеленчуците и ги почистете. Нарежете ги на малки кубчета с приблизително еднакъв размер.

2.В голяма тенджера сипете около два литра вода, а когато водата заври добавете сол (около ½ чаена лъжичка би трябвало да е достатъчно) и 2-3 супени лъжици олио, след което добавете нарязаните моркови, целина и пащърнак. След 10-тина минути добавяте картофите и нарязаната чушка (в североизточна България „чушка” да се чете „пиперка”, за да не подлютите супичката с някоя люта чушка ;) ) След още 10-тина минути добавяте и нарязания на ситно домат, а  след като зеленчуковата супа е почти готова добавяте и начупеното на дребно фиде и варите до неговото пълно сваряване, т.е. още 7-8 минути.

3.След като свалите тенджерата със зеленчукова супа от котлона добавете и ситно нарязания магданоз.

Какви други бистри супи може да приготвите за нула време? Вариация на на тема зеленчукова супа е рецептата за пъстра градинарска супа с овесени ядки, рецепта, която дава широко поле за импровизации, тъй като може да ползвате наличните през сезона зеленчуци. Много лесна и много сполучлива е и рецептата за гъбена супа. Гъбената супа е много бърза и ароматна, идеална за моментите, в които се чудите какво да приготвите на бързо.

Крем-супа от нахут

Необходимите продукти:

1. 1 чаена чаша сух нахут / 1 консерва нахут

2. 1 глава лук / бялата част на един стрък праз

3. 1 морков

4. 3 супени лъжици масло

5. ½ чаена лъжица къри,  ½ чаена лъжица куркума

6. сол

Необходимо време:

2 часа за варене на нахута, ако е суров

30-40 минути за супата

3-4 Порции

Рецептата за крем супа от нахут в три стъпки:

1.Първата стъпка от рецептата за крем супа от нахут за тези от вас, които ползват сух нахут е подготовката на нахута. Тези, които ползват нахут от консерва могат спокойно да пропуснат тази стъпка. Сухия нахут трябва да се накисне за около 5-6 часа във вода. След това трябва да сварите добре нахута, за да стане крем-супата от нахут наистина гладка. Варите нахута минимум час-час и половина, докато омекне. Изхвърляте водата в която е врял, измивате нахута и го претривате през пръсти, за да падне ципата на зрънцата.

2.Нарязвате моркова и лука на дребно, можете да ги пуснете в кухненския робот, за да стане още по-бързо и лесно. В тенджера разтопявате маслото и добавяте нарязаните зеленчуци, задушавате ги за около 4-5 минути, след което към тях добавяте и предварително подготвения нахут, солта и и две чаени чаши вода. Добавяте и кърито и куркумата. Варите около 10-15 минтути.

3.Пасирайте сместа в кухненски робот или блендер до получаване на еднородна смес, след което отново върнете нахутената смес на котлона, за да заври за още 3-4 минути.

Преди сервиране може да поръсите готовате крем-супа от нахут с нарязан надребно магданоз, за да стане супата още по-апетитна, а и за да освежите вкуса ѝ. Може да добавите и шепа ароматни крутони , за да бъде вашата крем-супа още по-засищаща.

Праз с ориз на фурна

Необходимите продукти:

1. 2 стръка праз

2. 1 чаена чаша ориз

3. един малък домат, или 2 супени лъжици доматено пюре

4. 8-10 обезкостени маслини

5. 2-3 супени лъжици олио и сол

4 Порции

Необходимо време:

Около 40 минути

Рецептата за праз с ориз на фурна в три стъпки:

1. Първата стъпка от рецептата за праз с ориз е подготовката на праза. Почиствате праза, измивате го и го нарязвате на тънки колелца, които изсипвате в сгорещеното олио и задушавате за 4-5 минути. След това добавяте към праза измития ориз като бъркате непрекъснато в продължение на още 5 минути.

2.Сваляте праза с ориза от котлона и добавяте нарязания на дребно домат / доматеното пюре и нарязаните на дребно маслини, посолявате на вкус (около 1 чаена лъжица сол е достатъчна) и разбърквате.

3.Изсипвате сместа в тавичка, добавяте три чаени чаши вода и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Празът с ориз е готов, когато оризът е набъбнал и е поел водата. Най-добре е обаче да пробвате едно зрънце от ориза и да проверите как стоят нещата, дали се е сварил. Ако не е омекнал достатъчно добавете още ½ чаена чаша вода.