Правят музей на оръдията във Военното гробище на Добрич

Мисия Добрич

06-03-2014, 13:51

Снимка:

DobrichUtre

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Поводът е 100-годишнината на историческа битка

Във Военното гробище в Добрич, което е най-голямото в страната от времето на Първата световна война, ще бъде уреден музей на военна техника на открито, съобщава БТА.

Идеята е част от проект за обновяване на мемориалния комплекс, с който общината кандидатства за подкрепа по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, съобщи директорът на Регионалния исторически музей Костадин Костадинов.

През 2016-а ще бъде чествана 100-годишнината от Добричката епопея, чиито герои са погребани в гробищния комплекс.

Посетителите ще могат да разгледат в бъдещия музей на открито понтонна лодка, артилерийско и противотанково оръдие, тежка картечница и друга военна техника от Първата световна война, каза Костадинов. По думите му в рамките на проекта, за който е необходимо

финансиране от 1 000 000 лева, ще бъде изграден парк, ще бъде реновиран параклисът-костница "Свети Архангел Михаил" със стенописи на художника Никола Тахтунов, ще бъде уредена нова експозиция за Добричката епопея.

Военното гробище се смята за уникален паметник на културата. Мемориалният комплекс е вечен дом на повече от 3000 воини от седем националности и четири вероизповедания, загинали в боевете край Добрич. Алея на знамената и вечен огън в мемориалния комплекс напомнят за историческото събитие.