Търсят спешно пари за светилището в Мишкова нива

Паметникът е обект от национално значение и е висока научна и културна стойност за българската и световната археологическа наука

Тракийското светилище в местността Мишкова нива край Малко Търново се нуждае от спешна реставрация и консервация. Археологическият паметник в Странджа е заплашен от разрушавене и е нужен сериозен финансов ресурс, за да се решат проблемите кардинално.

Правените опити до сега за частично финансиране на някои от дейностите по реставрация показват, че те не са достатъчни и нямат последващо значение за паметника, коментираха от общината. Шанс за археологическия обект дава номинацията от Europa Nostra и програмата ”Седемте най-застрашени”.

Водещата организация в областта на европейското културно наследство и Института на Европейската инвестиционна банка обявиха днес 11 паметници и обекти, одобрени в първия кръг за участие в програмата за 2014 г. В списъка е и Тракийското светилище в м. Мишкова нива.Някои от номинираните обекти са в опасност поради липса на ресурси или експертен опит, други – поради липса на грижи или неточно планиране. Окончателният списък на седемте избрани обекта ще се оповести публично на 5 май по време на Конгреса за Европейското наследство във Виена.

Светилището в м. Мишкова нива е обект от национално значение и е  висока научна и културна стойност за българската и световната археологическа наука. При архитектурните си и функционални преустройства комплексът е свидетелство на древната тракийска вяра и е един от най-популярните паметници на древната духовност в Югоизточна Европа. Интересът към археологическите и музейни комплекси в района от туристическия бранш непрекъснато расте.  Целта е този древен и значим паметник на културата на България и Европа и предаването му на идните поколения.