Няма друго живо същество, способно да живее във вакуум

Тихоходката живее при налягане от 6000 атмосфери, при температури от минус 272 ° C до плюс 151 ° C и при други екстремални условия.

В това изсушено състояние Тихоходката може да оживее близо десет години, а също:
- в продължение на 20 месеца при -193 ° C, или за няколко минути при - 272 ° С (1 градус над абсолютната нула ). Загряване до 60-65 ° С за 10 часа и до 100 ° С в продължение на един час, а в продължение на няколко минути до 151 ° C.
- при изключително ниско налягане - във вакуум , а също и при много високо налягане - 600 МРа (около 6000 атмосфери), което е почти 6 пъти по-високо от налягането в Марианската падина.
- при радиация 570 000 рентгена оцеляват около 50% от облъчените Тихоходки. За човек, смъртоносната доза радиация е само 500 ренгена.
- за дълго време, могат да бъдат в атмосфера на сероводород или въглероден диоксид.
- През септември 2007 г.Тихоходки били взети в околоземна орбита с мисията на Фотон-M3 и в продължение на 10 дни били изложени на вакуума на космоса и на въздействието на космическата радиация. След връщането им на Земята, 68% от тях оцелели. С това показали, че са единствените същества, способни да издържат на екстремните условия на космическото пространство.

При неблагоприятни условия, те са способни, в продължение на години да изпадат в състояние на летаргия и в зависимост от настъпването на благоприятни условия, бързо да се съживяват. В зависимост от околната среда, те могат да влязат в това състояние чрез anhydrobiosis , cryobiosis, osmobiosis или anoxybiosis. В това състояние техния метаболизъм се понижава до по-малко от 0,01% от нормалният и съдържанието на вода може да падне до 1% от нормалното.

Тихоходките са почти микроскопични същества с размери от 0,1 до 1,5 мм. Описани са около 1000 вида. Поради способността си да издържат на най- неблагоприятни условия на живот, те се срещат почти навсякъде, от Хималаите (6000 м) до морските дълбини (под 4000 m).

 

Галерията можете да видите тук.