От началото на годината: Изчезват всеки ден по две деца от дома си

През януари и февруари са обявени за издирване 123 малчугани

123 деца са обявени за издирване от началото на годината, като изчезналите през януари са 64. Това прави по две на ден. Най-често издирвачите откриват хлапетата при приятели или при гаджета. "Причината е, че децата нямат близък контакт с родителите си, в семейството няма изградена система за комуникация и контрол", смята шефът на сектор "Издирване" в Главна дирекция Национална полиция Захари Стоянов.

Предстои скоро да заработи новата система на МВР за ранно оповестяване на случаи на деца, станали жертва на престъпления. Чрез нея снимка с информация за отвлечени деца ще се върти по телевизиите и радиата през 15 минути, съобщи блиц, цитирайки 24 часа.
Сред изчезващите деца бе и 13-годишната Ралица Кръстева, която бяга 6 пъти от дома през миналата година, а последния път подлуди родителите си и полицията.
"Всички родители трябва да са наясно, че никой не е застрахован от проблем. Вярно е, че безработицата, обедняването, ниското ниво на култура и домашното насилие спомагат за по-бързата изява на съществуващ проблем. Пагубно влияние върху децата обаче може да окаже и презадоволяването", предупреди още Стоянов.