Пътят за Горно Ботево е отводнен

Няма опасност от преливане на води по пътя Стара Загора - Бургас

Областният управител Живка Аладжова направи оглед на залетия път и земеделските земи в с. Горно Ботево. Бе констатирано, че няма опасност за жителите в населените места. Случилото се е в резултат на преливането на двете дълбошки реки Сушица и Капошница, в резултат на големия водосбор след валежите.

По разпореждане на Областния управител Живка Аладжова техника разчиства затлачените дерета, за да не се допусне наводняване на основна пътна артерия, а именно пътя Стара Загора – Бургас и да се отводни залетия участък. Дежурни  от ОД на МВР и ОУПБЗН наблюдават проблемните участъци през цялата нощ. 

След направения оглед на засегнатите от наводнението райони, Областният управител Живка Аладжова свика заседание на част от Щаба за изпълнение на Областния план за защита при бедствия, които имат отношение за недопускане на наводнения.

„Целта на работната среща е да се набележат превантивни мерки с цел недопускане на наводнения на населени места и инфраструктура в област Стара Загора”, каза Областният управител Живка Аладжова. Тя разпореди да бъде събрана информация от кметовете на общините за критични участъци от речни корита, които биха могли да създадат проблем.
На 6 март бе покачено нивото на водата в езеро Загорка в Стара Загора в следствие на водосбор от дъждовете. Основният испускател на езерото е отворен  и към момента няма опасност от наводнение в района, стана ясно още по време на разговорите.

Предстои провеждането на нова работна среща между членовете на Комисията за обследване на водните обекти към Областния управител на област Стара Загора и концесионерите, които стопанисват езеро „Загорка” в Стара Загора с цел обсъждане на превантивни действия и недопускане на повишаване на нивото на водите в езерото.

Към момента пътя за Горно Ботево е отводнен. Взети са всички необходими превантивни мерки и няма опасност от преливане на води на основна пътна артерия – пътя Стара Загора- Бургас.