КАТ бълва 600 000 незаконни коли

Новините

07-03-2014, 11:19

Снимка:

news.ibox.bg

Автор:

burgas.utre.bg

Всичко от Автора

Номерата им не са по БДС, трябва да бъдат спрени от движение

Около 600 000 коли всяка година излизат от каналите на КАТ с регистрационни табели, които не отговорят на българските държавни стандарти и това ги прави незаконни.Всички номера за моторни превозни средства и техните ремаркета в Европейския съюз трябва да се произвеждат според определени международни изисквания. Това, което различава нашите табели от тези на останалите държави, е т. нар. национална забележка. Това са защитните кодове BG, които са изобразени на синия фон преди буквите и цифрите на регистрационния номер. Според действащите БДС ISO 7591:1999 и БДС 15980, на чиито изисквания трябва да отговарят номерата у нас, всяко BG на табелата трябва да е размери "10 на 10 милиметра, разположени равномерно един от друг най-малко на 50 мм, вертикално и хоризонтално".
Независимо от правилата обаче от 2008 г. насам всички регистрационни номера в България се произвеждат от Пътна полиция със защитни кодове с друг размер - 10 на 8 мм. Отделно държавният стандарт не изисква в табелите да се вгражда допълнителна оптична нишка (VTS - бел. авт.), но вече седма година номерата се произвеждат с такава. "регистрационните табели трябва да отговарят на изискванията на действащите стандарти", категорични са от дирекция "Управление на собствеността и социалните дейности" към МВР, съобщава блиц, цитирайки Телеграф.
Същевременно според закона ( бел. ред. Наредба № I-45 на МВР) от 1 юни 2006 г. служебно се прекратява регистрацията на всички превозни средства с регистрационни табели, които не отговарят на двата горепосочени стандарта. "Всяка година на каналите в КАТ за нови номера чакат средно към 600 000 возила и получават табели, които не отговарят на изискванията, т. е. са незаконни. Това значи, че регистрациите на тези милиони коли трябва да се обявят за невалидни и автомобилите да бъдат спрени от движение", коментираха представители на няколко неправителствени организации. те вече са подали жалби за проблема до Европейската комисия, Софийската градска прокуратура, главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев. "Чакаме отговори, а междувременно ще заведем дело във Върховния административен съд за обявяване на всички регистрационни табели , произведени от 2008 г. досега, за недействителни", казаха още от НПО-тата.