Белгия поиска българин, разследван за трафик на хора

Крими

07-03-2014, 12:17

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

36-годишният българин е издирван от белгийските власти заради престъпление, свързано с трафик на жени, принуждавани да проституират чрез насилие

На основание Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена преди 2 седмици от съдия следовател при Първоинстанционен съд в Брюксел, Кралство Белгия, днес Варненският окръжен съд (ВОС) определи първоначална мярка за неотклонение "задържане под стража" за Мирослав Топ.

36-годишният българин е издирван от белгийските власти заради престъпление, извършено на територията на кралството, свързано с трафик на жени, принуждавани да проституират чрез насилие. В документите, изпратени от компетентните власти се посочва, че спрямо Мирослав е започнало разследване след като българка разказала пред полицейски орган в Белгия, че била обект на трафик от България до Брюксел. Младата жена била настанена в дома на друга жена, която вече проституирала по улиците на европейската столица и трябвало да я "научи" на занаята. Българката била принуждавана против волята й от Мирослав, който използвал заплахи и побой.

Варненският окръжен съд прецени, че всички атрибути на ЕЗА са съобразени със ЗЕЕЗА. Престъплението, за което белгийските власти издирват българина е тежко престъпно деяние по смисъла както на българския, така и на белгийския НК и се наказва там със затвор до 15 години. Според ВОС тежестта на наказанието и характера на престъпната дейност предпоставят определянето на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". В следващите 7 дни ВОС ще насрочи съдебно заседание, в което ще разгледа искането на компетентните власти на Кралство Белгия за екстрадирането на Мирослав Топ.

Ако варненецът обжалва днешното определение за първоначалния арест, то ще се яви в 10,00 часа на 11 март 2014 година пред Апелативен съд Варна.