Прокуратурата се отчете, "ало" измамите проблем №1 за Пловдив

Крими

07-03-2014, 14:15

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Елин Андреев

Всичко от Автора

Освен класическите телефонни измами се увеличават и случаите на телефонен тероризъм

Няма значително повишаване на броя отчетени престъпления през 2013-та спрямо предходната 2012-та година. Това стана ясно на пресконференция на Районна прокуратура – Пловдив. Наблюдава се обаче промяна на структурата на тези престъпления, като през изминалите 12 месеца се е увеличил броят на престъпленията, касаещи собствеността, и по-конкретно измамите – финансови и телефонни, данъчните престъпления с акцизни стоки, както и общоопасните прояви като шофиране на МПС без документи или след употребата на алкохол, засаждане и разпространение на наркотични вещества и други подобни.
От Районна прокуратура – Пловдив акцентираха върху факта, че се увеличават телефонните измами, като освен класическите схеми с искане на пари за операция, през изминалата година са разкрити 21 случая на телефонен тероризъм. Тук става въпрос основно за ученици, които се обаждат в училището си, за да съобщят за поставена бомба, с което прекратяват учебния процес за цял ден. Освен това от прокуратурата обявиха, че тези прояви отнемат огромен ресурс на органите на реда. При тези случаи най-често става въпрос за малолетни лица, които не подлежат на наказателна отговорност. Ако пък могат да бъдат съдени, телефонните терористи ги грози лишаване от свобода до 2 години. Относно схемите с измами от мними доктори, експертите отново подчертаха, че е важно хората да знаят, че никой държавен служител няма да иска пари за каквото и да е по телефона и да ходи да ги събира лично. Те още веднъж призовават възрастните хора да не се поддават на подобни манипулации и да не дават пари на непознати. От прокуратурата признаха, че измамниците са добри психолози и успяват да накарат наивни хора да дадат парите си, като за целта дори имат специални хора, които се занимават само със самото телефонно обаждане, наречени от експертите „ревачи”. Като цяло през 2013 година се наблюдава намаляване на случаите на противозаконно отнети автомобили за сметка на телефонните измами. Говорителят на Районната прокуратура отбеляза, че има осъдени за подобен тип измами. Като пример посочи дело, при което двама са осъдени на по 3 години лишаване от свобода при строг режим, а една жена – на 1 година затвор.

Освен ало-измамите, скорост набират и престъпленията с цел придобиване на облаги по интернет. Органите на реда са разкрили фалшив сайт, имитиращ един от най-популярните в момента платформи за онлайн търговия. Създателите му обаче предварително са искали клиентите да внесат сумата за желаната от тях стока, която в крайна сметка клиентите не са получили. Тук става въпрос основно за техника, внос от Китай, която така и не пристигнала. Измамниците обяснявали на клиентите си, че се е забавила доставката от чужбина, като в крайна сметка задигнали близо 27 хиляди лева.
През 2013 г. районна прокуратура Пловдив е внесла в съда почти 1250 дела, 308 от които са завършили с осъдителни присъди, близо 800 със споразумение, а в 32 случая обвиняемите са били оправдани от съда.

Приоритет в работата на Районна прокуратура – Пловдив  и през настоящата година продължава да бъде и предприемането на мерки по превенция на престъпността. Особено внимание и до настоящия момент е било отделяно и ще продължи да се отделя на някои сфери в наказателно-правната материя, като престъпления, свързани с трафик на хора, както и борбата срещу употребата и разпространението на наркотични вещества. Важен приоритет в дейност на Районна прокуратура продължават да бъдат и двете форми на провеждане на досъдебни производства в кратки срокове – бързи и незабавни такива.