След 19 месеца: Бургаската болница вече е с хеликоптерна площадка

Мисия Бургас

07-03-2014, 16:27

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

За 2 седмици Община Бургас изгражда хеликоптерна площадка до МБАЛ

За 90 минути ще транспортират спешно болните до столицата

19 месеца след като беше направено предложението на територията на бургаската многопрофилна болница да има хеликоптерна площадка, днес тя вече е факт. 

Строежът й започна преди седмица, а вече е готова да посреща авиолинейки.

Съоръжението заема четвърт от площта на югозападния паркинг на болницата. Локализацията е съобразена с необходимостта от безопасни подходи при извънредни или спешни ситуации. Инвестицията е изцяло на Община Бургас.
"С изграждането на хеликоптерна площадка и осигуряване на въздушно транспортиране, ще можем да спазваме така нареченото правило на златния час, когато шансовете за оживяване на тежко контузени пациенти са най-големи", коментира кметът на Бургас Димитър Николов.
Новото съоръжение ще гарантира бърза връзка между Бургас и националните центрове по спешна медицина. Въздушният транспорт е възложен на "Хели-ер", който притежава високотехнологично оборудван хеликоптер "AGUSTA A 109 K2".
При спешност хеликоптерът може да транспортира болен или специализиран медицински екип от Бургас до София за 90 мин. 
Спешната медицинска услуга с хеликоптер (Helicopter Emergency Medical Service - HEMS) ще спаси живота на много хора.
Изграждането на хеликоптерната площадка, с цел обслужване на полети на санитарната авиация, ще позволи бърза връзка с националните центрове по спешна медицина, превоз на специализирани екипи или на пациенти в тежко състояние.