В Женева представиха златна кола

Около 50% от каросерията е покрита със златни листа, както и воланът и част от таблото

За любителите на екстравагантността, лукса и блясъка германският автомобилен концерн Карлсон“ (Carlson) представи на Автомобилното изложение в Женева първата позлатена кола в света.

1000 златни листа са били необходими за покриването на каросерията на мерцедеса от серията S500, който е включен в специална колекция от 25 уникални модела, създадени според желанията на клиента. 10 от возилата вече са запазени за богати китайски предприемачи. Представеният в Женева модел се продава на цена от 359 000 евро, информира БГНЕС.

"Насочваме се към азиатски клиенти и към Близкия Изток", заяви представител на германската марка, чиито заводи се намират в град Мерзиг, Германия, близо до границата с Люксембург.

Около 50% от каросерията е покрита със златни листа, както и воланът и част от таблото. Специалният модел се нарича Carlsson CS50 Versailles - в чест на Версайския замък близо до Париж, построен от крал Луи XIV, известен като Краля-слънце, обяснява АФП. Използваното злато вътре в кола е на стойност 12 000 евро.

От немския концерн обясниха, че колата е произведена от нейните специалисти "със същата грижа към детайла" като Версайския замък, символ на абсолютния лукс. Необходими били над 200 часа работа за покриването на колата със златни листа. Целият процес продължил 14 дни, след което златото било покрито със специален лак.