8 март назад във времето

Животът

08-03-2014, 07:10

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Какво искат жените ... за 8 март

8 март - изпитание за мъжете!

Празник на жената, султана и революцията

Международният ден на жената е първото, за което се сещам, когато става дума за 8 март.  Ден за международно признание на икономическите, политическите и обществени постижения от жените.

Започнал като политическо събитие на социалистите, празникът постепенно става част от културата на много страни, нещо като комбинация от западните празници Ден на майката и Свети Валентин.

Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк.  Две години по-късно, на същия месец, тези жени създават своя първи работнически синдикат. Съществуват мнения, че този факт не е потвърден, а е бил измислен през 1955 г. вероятно с мотива празникът да се смята за комунистическа идеология.

През 1910 година на тази дата френската авиаторка Реймонд де Ларош става първата жена, получила пилотски лиценз. Ясен знак, че женските работи в мъжките професии могат да стигнат далеч.  А 7 години по-късно започва Февруарската революция в Русия - работнички стачкуват, искат хляб и завръщането на съпрузите си от фронта.

Първо хляба, а после мъжете, накрая пълното управление.

Ето, жените решават проблема с правата си за заплащане, хляб и мъже с бунт.

Сирия на 8 март празнуват Деня на революцията, а в Замбия празнува младежта. Малайзия пък го приема за Ден на султана.

 Редно като ще честитим на всички дами днешния празник, да поздравим и общо деветимата султани, които управляват страната през 5 години.