Как празнуват Деня на жената по света

Различно, но винаги с много настроение!

В редица страни по целия свят, като Русия, Албания, Беларус, Босна и Херцеговина, Монголия, Сърбия, Камерун, Украйна, Виетнам, Куба, Китай и други, Международният ден на жената е официален празник и неработен ден. Там празнуват по всички правила с цветя и бонбони за жените, подаръци за майката, женски вечери и всенародни веселби. В много други държави 8 март не е почивен ден, но въпреки това се отбелязва като празник на жената и майката.   

В Русия 8 март жените получават цветя, подаръци, комплименти и изненади от силните си половинки. Децата поздравяват майките и бабите си с картички, колежките също си разменят честитки. Вечер семейните жени подготвят специална вечеря за повода, а неомъжените излизат да празнуват в женска компания.

В Италия жените не празнуват този ден, заедно с мъжете, въпреки, че има традиция да получават от тях цветя и по-специално жълти мимози. Италианките се събират с приятелки и излизат на женска вечер в ресторант или бар. Вечерта на 8 март в Рим работят барове с мъжки стрийптиз, като входът за дами е безплатен, а в някои клубове и нощни заведения пускат само женски компании.  

В Германия, както и в много други страни, този празник има социалистически корени. Преди години, докато жителите на Източна Германия са поздравявали жените, в Западна – изобщо не са знаели за съществуването му. След паднето на Берлинската стена през 1989 г, 8 март получил някаква по-широка популярност, но така и не се превърнал в традиция. Тази дата се споменава като Международния ден на жената, но в Германия денят на майката през месец май. В този ден майките се освобождават от всичките домашни задължения.

Денят на жената е с много стара традиция във Виетнам, където жените се поздравяват вече две хиляди години. По-рано женският ден е бил в памет на сестрите Чънг. Това били две храбри сестри, които застанали начело на освободителната война на виетнамския народ срещу китайското господство. Когато попаднали в засада, сестрите се хвърлили в реката, за да не попаднат в плен. След идването на социализма този ден плавно преминал в 8 март, както е и до сега.

В Япония празникът на жената се отбелязва няколко дни по-рано, на 3 март и го наричат ден на момичетата. На 15 ноември пък се радват на подаръци и внимание малките момиченца, между 3 и 7 години.

Жената в Монголия се смята за символ и пазител на дома и семейното огнище. И още от стари времена за неин празник се е определял 1 юни. Но днес, все повече жени отбелязват и 8 март.
Днес 8-ми март се празнува от всички жени по света, а в последните години се изпращат стотици картички в онлайн мрежата.

Източник:pyrvite7.bg