Откриват нов център в помощ на жертви на трафик в Бургас

В общинския имот ще живеят жени преди окончателната им реинтеграция в обществото

Ново място за закрила и помощ на жертви на трафик ще има в Бургас. Кметът на града Димитър Николов е внесъл докладна записка в общинския съвет с предложение за откриване на преходно жилище, което да бъде предоставено безвъзмездно за срок от 5 години на Местната комисия за борба с трафика на хора.

  Допълнителното помещение ще разшири обхвата на услугите, които предлага приюта за временно настаняване. Новият вид услуга ще осигурява приемственост и плавен преход към самостоятелен начин на живот. Необходимостта от нея е обоснована и в писмо от Националната комисия за борба с трафика на хора изпратено до кмета Николов.

 "След един определен етап на престой в защитеното жилище много от жените нямат необходимост от постоянно наблюдение, а само от консултации със специалисти. Те са достатъчно стабилни за да започнат отново работа и да имат свои доходи", обясни Росица Янева, секретар на комисията в Бургас. Според нея е нужно следващото стъпало, което отговаря на етапа на реинтеграцията им. Това преходно жилище ще е наблюдавано от специалисти, но жените ще могат да водят по-самостоятелен живот и сами да се грижат за разходите.
 Община Бургас откри приюта за жертви на трафик и насилие  през 2011 г. До момента е предоставена помощ и закрила на 19 пълнолетни жертви на международен или вътрешен трафик с цел сексуална експлоатация. Сега там временно са настанени пет жени.